További százezer AstraZenecát adományozunk Moldovának

Románia újabb szállítmány koronavírus elleni AstraZeneca vakcinát küldött humanitárius segélyként a Moldovai Köztársaságba – közölte pénteken az oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV).

Az egészségügyi minisztérium tartalékaiból származó százezer vakcinát annak a felajánlásnak a keretében adományozták Moldovának, amelyet Klaus Iohannis államfő tett tavaly decemberi chișinăui látogatása alkalmával, amikor – a közös történelemre, nyelvre és kultúrára alapozó stratégiai partnerség jegyében – segítséget ígért Moldovának a járvány elleni védekezéshez.

Románia februárban és márciusban több mint 300 ezer adag AstraZeneca vakcinát adományozott már Moldovának. Az országba eddig csaknem 3 millió adag AstraZeneca vakcina érkezett, amiből mindössze 824 ezer dózist használt fel.

Mint ismert, mintegy 400 ezer ember jelentkezett az oltáskampány első néhány hónapjában, amikor a kereslet még meghaladta a kínálatot az akkor leginkább elérhető AstraZeneca vakcinára. Áprilistól azonban megingott a bizalom a brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett oltóanyaga iránt, miután több európai ország korlátozta használatát az egyes beoltottaknál tapasztalt vérrögképződés miatt. Azóta már csak az ismétlőoltásokat adták be azoknak, akik ezzel a szerrel kezdték meg az immunizációt, a továbbra is érkező AstraZeneca szállítmányok raktáron maradtak.

Mostanra már annyira visszaesett az oltási hajlandóság Romániában, hogy már a legnépszerűbbnek bizonyult Pfizer oltóanyagból is jelentős készletet (3,2 millió dózist) halmozott fel. Eddig az országba eljuttatott koronavírus elleni vakcinák alig több mint felét (58 százalékát) használtuk fel. A hárommilliós Moldovában eddig 480 ezer embert oltottak be koronavírus ellen. A 19,3 milliós Romániában eddig 4,5 millió lakos kapott legalább egy adag vakcinát.

(Címlapi illusztráció forrása. MTI)

Kapcsolódók

Kimaradt?