FRISSÍTVE: Megegyezett a PNL és a PSD, jövő csütörtökön már lesz kormánya az országnak

„Megegyeztünk a kormányprogramban, jövő csütörtökig Romániának új kormánya lesz” – jelentette ki Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) folytatott csütörtöki kormányalakítási tárgyalások végén. FRISSÍTÉS: Nicolae Ciucă, a PNL miniszterelnök-jelöltje azt közölte: a koalícióra készülő pártok nem tervezik a jövő évi adók növelését.

„Mint tudják, két miniszterelnök-jelölt van, egy a PNL, egy a PSD részéről. Még nem született döntés arról, hogy ki veszi át a rotációs rendszerben első körben a kormányfői tisztséget” – mondta Ciolacu a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette, a felek egyetértettek abban, hogy ha az egyik párt kapja a kormányfői tisztséget, akkor a másikat megilleti a pénzügyminiszteri poszt.

A PSD elnöke közölte azt is, hogy a minisztériumokat a koalíciót alkotó pártok politikai súlya szerint fogják elosztani, és törekedni fognak a minisztériumok jelenlegi számának a megtartására.

Arra a kérdésre, hogy a PNL, a PSD és az RMDSZ egyetlen közös miniszterelnök-jelöltet javasol-e majd az államfőnek, Ciolacu így válaszolt: „Egy olyan politikai megállapodást próbálunk tető alá hozni, amelyben világosan leírjuk, hogy ki a miniszterelnök, és hogyan zajlik a rotáció, melyik az az időpont, amikor váltani kell. Úgy emlékszem, ez május 30-án lesz, másfél év múlva”.

Ciucă: jövőre nem nővelik az adókat

A PNL, a PSD és az RMDSZ megállapodott abban, hogy a jövő évi költségvetésben a GDP 7 százalékát beruházásokra fordítják – közölte a kormányalakítási tárgyalások után Nicolae Ciucă szenátor.

A PNL miniszterelnök-jelöltje a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a felek abban is megegyeztek, hogy a jövő évben nem növelik az adókat. Ciucă ugyanakkor megerősítette: a tárgyalásokon rögzített menetrend szerint jövő csütörtökig beiktatják az új kormányt.

Nicolae Ciucă, a PNL kormányfő-jelöltje | Fotó: Agerpres

Kérdésre válaszolva elmondta: a későbbiekben dől el, hogy ki lesz az a közös miniszterelnök-jelölt, akit a koalícióra lépő pártok javasolni fognak az államfőnek a formális kormányalakítási egyeztetéseken. Hozzátette, hogy pénteken délben a felek újra tárgyalóasztalhoz ülnek.

Ciucă úgy vélekedett: ha a koalíciós pártok felvállalják a jelölését, akkor „esély van arra”, hogy az államfő őt bízza meg kormányalakítással és sikerül is beiktatni a kormányát. „Ha abból indultunk volna ki, hogy ez nem fog sikerülni, akkor nem lennénk most itt ebben az órában” – fogalmazott. Emlékeztetett arra, hogy korábban egy kisebbségi kormány beiktatásával próbálkozott kijelölt miniszterelnökként, és ehhez nem tudott támogatást szerezni a parlamentben.

Cikkünk frissül.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?