Még idén teljes jogú Schengen-tag lesz Románia?

Marcel Ciolacu meg van győzödve arról, hogy Románia még az idén a schengeni övezet teljes jogú tagja lesz. A miniszterelnök erről egy keddi előadáson beszélt. Az év második felében Magyarországé az Európai Unió soros elnöksége, így sok múlhat a magyar támogatáson is.  

A Szociáldemokrata Pártnak sikerült bevinnie Romániát az Európai Unióba és a NATO-ba, újabban pedig a schengeni övezetbe is, bár egyelőre csak a jobb lábával - mondta Ciolacu az európai szocialisták bukaresti rendezvényén. A miniszterelnök köszönetet mondott a márciustól életbe lépő „légi és vizi” Schengen-tagsgáért Pedro Sanchez spanyol kormányfőnek és Olaf Scholz német kancellárnak, valamint „Románia mindegyik európai barátjának”.

A kormányfő Meggyőződését fejezte ki, hogy még ebben az évben Románia teljes jogú Schengen-tag lesz, azaz szárazföldön is érvényesül az akadálytalan határátlépés. Ausztria egyelőre ellenzi Románia teljes jogú tagságát, de egyes elemzők szerint ez az állsápont változhat az őszi parlamenti választások után.

Ciolacu optimista a Schengen-tagsággal kapcsolatban Fotó: Rointel/Twitter

Lázár János, a magyar kormány építési és közlekedési minisztere néhány héttel ezelőtt a Maszolnak adott videóinterjújában kiemelte: közös magyar-román érdek a közlekedési infrastruktúra összekapcsolásának javítása, a schengeni határ megszüntetése, ezért a magyar európai uniós elnökség egyik fontos célkitűzése az, hogy Románia Schengenhez való csatlakozása elől minden akadály elháruljon.

A tárcavezető megjegyezte: nem tartja tisztességesnek, ahogyan Brüsszel és az Európai Unió Romániával bánt. „Schengen kapcsán visszaélnek a hatalmukkal és csuklóztatják Romániát, miközben mások számára, mondjuk Ukrajna számára surranópályát garantálnak. Migránsok jöhetnek szabadon az Európai Unióba, az ukrán gabona szabadon jöhet az Európai Unióba, de Románia számára megmaradt a schengeni föltételrendszer a szárazföldi átlépés keretében” - mondta a miniszter.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT


 

Kapcsolódók

Kimaradt?