A részleges schengeni csatlakozásra készített elő határátkelőket a határrendészet

A román határrendészet előkészítette az ország 17 repülőtéri és öt vízi határátkelőjét a március 31-től esedékes részleges schengeni csatlakozásra – jelentette ki hétfőn az országos határrendészeti felügyelőség vezetője az intézmény 2023-as tevékenységi mérlegét ismertető eseményen. Azt is elmondta, hogy tavaly csaknem 7,6 millió ukrán állampolgár lépte át az országhatárt

Az országos határrendészeti felügyelőség vezetője, Cornel-Laurian Stoica arról számolt be hétfőn, hogy erőfeszítéseket tettek a belső határellenőrzés nélküli térséghez való csatlakozást szabályozó európai törvények előírásainak teljesítésére, nemcsak az alkalmazott eljárások és a humánerőforrás-képzés, hanem a korszerű technológia biztosításának tekintetében is, írja az Agerpres.

Illusztráció | Fotó forrása: a Román Határrendészet Facebook-oldala
A határrendészet vezetője beszélt arról is, hogy az ukrajnai háború miatt 2023-ban is nagy nyomás alatt voltak a román-ukrán határátkelők, amelyeket a közlekedés gördülékenységének biztosításáért teljes kapacitással működtettek. Külön sávot nyitottak az iratokkal nem rendelkezőknek, és kialakítottak három új átkelőhelyet. Cornel-Laurian Stoica elmondta, hogy tavaly csaknem 7,6 millió ukrán állampolgár lépte át az országhatárt (mintegy 20 százalékkal többen, mint 2022-ben), közülük 1,4 millióan kiskorúak voltak. Ugyanakkor 4383 ukrán állampolgár illegálisan jutott be az országba, de utólag menedékjogért vagy ideiglenes védelemért folyamodtak a román hatóságokhoz. Az utóbbi szám 10 százalékkal kisebb a 2022-ben jegyzettnél – tette hozzá a határrendészet parancsnoka.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?