Másként látják: Bulgária szerint elfogadhatatlanok, Románia szerint érthetőek Ausztria feltételei

Elfogadhatatlanok Ausztria feltételei, melyeket Bulgáriának és Romániának szabott, hogy beléphessenek az Air Schengenbem szögezte le Rumen Radev bolgár elnök. Ezzel szemben Marcel Ciolacu román miniszterelnök nem tartja a követelményeket eltúlzottnak, hiszen mint mondta, Cătălin Cherecheș nagybányai polgármester is átjutott a határon a nála tíz évvel fiatalabb unokatestvére személyigazolványával.

Mint megírtuk, Gerhard Karner osztrák belügyminiszter bejelentette: Ausztria támogatja Románia és Bulgária belépését az úgynevezett Air Schengenbe, ám cserébe a szárazföldi határellenőrzés további szigorítását várja el. A bolgár elnök erre reagálva leszögezte, számukra rendkívül fontos a szárazföldi határok megnyitása. Marcel Ciolacu viszont úgy véli, Romániának valóban meg kell erősítenie a határait, hiszen Cătălin Cherecheș nagybányai polgármester is átjutott a határon a nála tíz évvel fiatalabb unokatestvére személyigazolványával.

Illusztráció: Pataky Lehel Zsolt

„Hazudhatnánk magunknak, megpróbálhatnánk mindezt szőnyeg alá söpörni, de úgysem fog sikerülni” – szögezte le a kormányfő. Kifogásolja, hogy a határrendszerek nincsenek integrálva, és meglátása szerint digitalizációra van szükség, nem folytathatjuk azzal, hogy az elektronikus űrlapot be kell nyújtani személyesen. Jelenleg négy digitalizált rendszer van a határátkelőhelyeken, de ezek nincsenek összekapcsolva. A digitalizálásról a miniszterelnök azt mondta, ha nem megy szép szóval, akkor erővel fogják meglépni.

Elkezdtük a tárgyalásokat, mert Romániát blokkolták. Az első és legfontosabb lépés megtörtént: Ausztria rugalmasabb. Nem jelenthették be diadalmasan, hogy Románia feltétel nélkül belép az Air Schengenbe, és jövőre, a magyar elnökség alatt folytatjuk a második lépéssel, a szárazföldi határok feloldásával. A külügyminiszter Bécsben van, tárgyal. Nem tartom Ausztria követeléseit túlzónak, mert mindannyian a határ megerősítését akarjuk. Nem fordulunk egymás ellen” – részletezte Marcel Ciolacu.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?