Maros megyében vonat és autók gázoltak halálra medvéket, Szovátán emberre támadt a nagyvad

Több medvés incidens is történt az utóbbi időben Marosvásárhelyen, Szováta környékén emberre támadt a nagyvad, egy medvét vonat gázolt el, másik kettőt pedig gépkocsi ütött el az erdélyi autópályán – számolt be kedden a Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM) vezetője.

Dănuţ Ştefănescu elmondta, Szovátán a feltételezések szerint egy anyamedve támadt rá a férfira, aki kórházba került. Hozzátette, javasolták az illetékes vadásztársaságnak, hogy kérjen engedélyt a medve kilövésére, „de ha az anyamedvének bocsai vannak, változik a helyzet”.

Fotó: MTI

Az APM vezetője beszélt arról is, hogy három baleset is történt az utóbbi időben, amelyben medvék voltak érintettek: az egyikben vonat gázolt halálra egy medvét, két másik esetben pedig autók ütötték el a nagyvadat, mindkét medve elpusztult. A közúti balesetek az erdélyi autópálya Radnót és Maroskece közötti szakaszán történtek. „A kerítések nem tudták megakadályozni, hogy a medvék bejussanak az autópályára. Nem természetes, hogy medvék sétáljanak a sztrádán, nem túl kellemes nagyvaddal ütközni 130 kilométeres óránkénti sebességgel” – fogalmazott.

Dănuţ Ştefănescu hangsúlyozta, a medvék természetes élőhelye a hegyvidéki erdők, de élelem után kutatva egyre gyakrabban megkörnyékezik a településeket, juhokat, teheneket pusztítanak el, kárt tesznek a termésben. Az igazgató reményét fejezte ki, hogy a medveállomány országos szintű felmérése nyomán kiderül, mennyivel haladja meg az egyedszám a területek eltartóképességét.

Az APM vezetője úgy véli, a Maros megyei önkormányzatok nem használták ki a veszélyes medvék kilövését lehetővé tevő sürgősségi kormányrendeletet – amelynek alapján 25-30 medvét lőttek ki Romániában – inkább a nagyvad elűzése vagy áthelyezése mellett döntöttek.

Ştefănescu beszámolt arról is, hogy az általa vezetett intézményhez naponta érkeznek medvekárokról szóló jelentések, és idén két alkalommal farkasok okozta károkat is jelentettek, egy farkasfalka Gernyeszeg környékén garázdálkodott.

Mint arról beszámoltunk, május 15–18. között tényfeltáró látogatásra érkezik Romániába az Európai Parlament Petíciós Bizottságának küldöttsége. A testület látogatásának célja annak a petíciónak a kivizsgálása, amelyben a három székelyföldi megye, valamint Brassó megye tanácselnökei a romániai medvepopuláció okozta problémákra hívták fel a brüsszeli döntéshozók figyelmét.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter nemrég a Maszolnak kifejtette, az ideális állapot az lenne, ha a medve a saját élőhelyén olyan létszámban él, ami nem veszélyezteti a faj fennmaradását, minőségét.  Továbbá, ha jóval kevesebb medve él a települések közelében. Ha visszatér a normális állapot, hogy a medve fél az embertől, elmenekül, amikor meglátja. Szerinte jó együttműködéssel ez a történet visszahozható a rendes kerékvágásba.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?