Maros megyében is sok az influenzás beteg

Múlt héten a Maros megyei háziorvosok 63 esetben jelentettek influenzás megbetegedést, míg a karácsony előtti héten hivatalosan mindössze 16 esetet regisztráltak megyeszerte. Az elmúlt egy hónapban ugyanakkor 93 influenzás megbetegedést diagnosztizáltak Maros megyében, haláleset azonban nem történt.

A koronavírus-járvány előtt hetente hasonló számú megbetegedés fordult elő az említett időszakban – tájékoztattak a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság képviselői, akik arra kérik a lakosságot, hogy tegyék meg az ismert védekezési intézkedéseket, és ha megbetegednek maradjanak otthon. A Maros megyei kórházak sürgősségi osztályai jelenleg nagyon zsúfoltak, ahogy a háziorvosi rendelők is. Néhány beteget már beutaltak az egészségügyi intézmények, de a nemrég létrehozott gyermekfelmérő központokra eddig egyáltalán nem volt igény. Ez valószínűleg azért van, mert a megye lakói még nem szoktak hozzá ehhez a munkarendszerhez – közölte Iuliu Moldovan, a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője.

Fotó: InfoMures

„Ahogy a koronavírus járvány előtt, úgy a járvány alatt és utána is ugyanazok az intézkedések érvényesek, hiszen egy gyorsan terjedő betegségről van szó. A megyei kórházak sürgősségi osztályai túlzsúfoltak. Már a világjárvány előtt is voltak olyen helyzetek, amikor intézkedéseket vezettek be, hogy korlátozzák a beteglátogatásokat. Jó, ha ilyen helyzetben elkerüljük a túlzsúfoltságot, védőfelszerelést viselünk, a krónikus betegségben szenvedők és az idősek beoltatják magukat influenza ellen, ugyanakkor először a háziorvoshoz, majd ha súlyosabb esetről van szó, a korházak sürgősségi osztályain kell segítséget kérni”.

A légúti megbetegedések és az influenza terjedésének fékezésére irányuló ajánlásokat tett közzé csütörtökön az egészségügyi miniszter a lakosság, az iskolák és az egészségügyi intézmények számára.

Alexandru Rafila rámutatott, a légúti megbetegedések ellen is a koronavírus-járvány idején javasolt intézkedésekkel lehet a leghatékonyabban védekezni. Mint hangsúlyozta, be kell tartani az alapvető higiéniai szabályokat, kerülni kell a zsúfolt helyeket, a forgalmas helyeken – főleg zárt terekben – pedig javasolt a védőmaszk viselése. A tárcavezető fontosnak nevezte, hogy a légúti megbetegedés első tüneteinek jelentkezésekor a beteg vegye fel a kapcsolatot a családorvosával és kövesse az utasításait. Ugyanakkor az összes megyében jelenleg is működő állapotfelmérő központokhoz is lehet fordulni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?