Rafila: az idei vírusszezon intenzívebb, mint más években, de rövidebb ideig fog tartani

Az idei vírusidény sokkal „intenzívebb”, mint más években, és emiatt valószínűleg korábban véget is ér – jelentette ki kedden Alexandru Rafila egészségügyi miniszter.

Tavaly kevesebb vírusos fertőzés volt, mivel a koronavírus-járvány miatt korlátozások voltak érvényben, és kötelező volt a védőmaszk viselése. Idén számítottak a fertőzéses esetek emelkedésére – magyarázta a tárcavezető.

Rafila az influenza elleni oltakozásra bátorította a lakosságot, hogy – mint mondta – legalább ennek a korokozónak a terjedését vissza lehessen szorítani.

Illusztráció: Pexels

Mint írtuk, összesen 66 623 akut légúti fertőzéses esetet (influenza, akut felső légúti fertőzés, tüdőgyulladás) regisztráltak az október 31-e és november 6-a közötti héten. Október 30-áig a veszélyeztetett csoportokhoz tartozó személyek közül 1 139 528 személyt oltottak be influenza ellen az egészségügyi minisztérium által rendelkezésre bocsátott védőoltással.

Az influenza tünetei hirtelen jelentkeznek, a betegség lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal, fejfájással, étvágytalansággal jár, amelyet köhögés, orrdugulás, hányás vagy hasmenés is követhet. Súlyos szövődmények bármely életkorban előfordulhatnak, bizonyos személyeknél azonban nagyobb ennek a kockázata. A veszélyeztetett csoportokba tartoznak az öt éven aluli gyermekek, valamint a krónikus betegségekben szenvedők (kortól függetlenül), a várandós nők és a 65 éven felüliek. Az influenza elleni vakcina hatékonysága 70–90 százalék közé tehető, az oltott személy életkorától függően.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?