Több mint egymillió személy kapta meg az influenza elleni oltást

Összesen 66 623 akut légúti fertőzéses esetet (influenza, akut felső légúti fertőzés, tüdőgyulladás) regisztráltak az október 31-e és november 6-a közötti héten – közölte pénteken az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) alárendeltségében működő Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ.

A tavalyi év hasonló időszakában 68 391 esetet tartottak számon.

Október 30-áig a veszélyeztetett csoportokhoz tartozó személyek közül 1 139 528 személyt oltottak be influenza ellen az egészségügyi minisztérium által rendelkezésre bocsátott védőoltással.

Illusztráció: Adobe Stock

Az influenza tünetei hirtelen jelentkeznek, a betegség lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal, fejfájással, étvágytalansággal jár, amelyet köhögés, orrdugulás, hányás vagy hasmenés is követhet. Súlyos szövődmények bármely életkorban előfordulhatnak, bizonyos személyeknél azonban nagyobb ennek a kockázata. A veszélyeztetett csoportokba tartoznak az öt éven aluli gyermekek, valamint a krónikus betegségekben szenvedők (kortól függetlenül), a várandós nők és a 65 éven felüliek. Az influenza elleni vakcina hatékonysága 70–90 százalék közé tehető, az oltott személy életkorától függően.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?