FRISSÍTVE – Rafila az influenzaszezonról: jelenleg járványügyi veszélyhelyzet van Romániában

Várhatóan január 15-e és február 10-e között fog tetőzni az influenzajárvány Romániában – jelentette ki csütörtökön az egészségügyi miniszter. FRISSÍTÉS: Romániában jelenleg járványügyi veszélyhelyzet van a legúti megbetegedések és az influenzás esetek számának megnövekedése miatt. Az egészégügyi miniszter szerint azért nem hirdetnek járványhelyzetet, mert ez a koronavírus-járvány idején alkalmazott korlátozó intézkedések újbóli bevezetését tenné szükségessé.

Sajtótájékoztatóján Alexandru Rafila rámutatott, idén néhány héttel korábban elkezdődött az influenza-időszak. Az egészségügyi hatóságok arra számítanak, hogy január 15-e és február 10-e között tetőzik a járvány, majd elkezd csökkenni a légúti megbetegedések, köztük az influenzás esetek száma is.

A tárcavezető elmondta, hogy a december 26-a és január 1-je közötti héten megvizsgált minták 37 százalékában mutatták ki az influenzavírus jelenlétét. Egy héttel korábban 32 százalék volt a pozitivitási ráta.

Sajtótájékoztatóján Rafila elmondta, az elmúlt időszakban három egymást követő héten folyamatosan nőtt a legúti megbetegedések és az influenzás esetek száma az országban, és ezt a helyzetet valamilyen formában hivatalosítani kell. Ezért az egészségügyi reformokról szóló 2006/1995-ös törvény előírásaira támaszkodva nem járványhelyzetet, hanem járványügyi veszélyhelyzetet fog kihirdetni. 

Rafila elmagyarázta: ha járványhelyzetet hirdetne, akkor a pandémia időszakában elfogadott 136-os törvény értelmében automatikusan bizonyos korlátozó intézkedéseket is be kellene vezetni, ami most nem időszerű. Emlékeztetett arra, hogy az egészségügyi minisztérium a gazdaság és a társadalom normális működését helyezi előtérbe, nem kívánja újból bezárni az iskolákat és bevezetni a karantént. „Nem drámai a helyzet, ez egy olyan helyzet, amelyre – ha úgy tetszik – ebben az időszakban még nem volt példa” – jelentette ki.

Az egészségügyi miniszter az influenzaszezonra való tekintettek higiéniai ajánlásokat fogalmazott meg. Arra kéri a lakosságot, hogy kerüljék a tömeget, rendszeresen szellőztessék a zárt tereket és viseljenek védőmaszkot, rendszeresen mossanak kezet, a felső légúti tünetek megjelenésekor forduljanak orvoshoz.

Az iskolákban és óvodákban bevezetik a napi járványügyi ellenőrzést. Ajánlott védőmaszkot viselni a tanintézetekben is, emellett fertőtlenítőszereket kell kihegyezni.

A miniszter hozzátette, egyeztetni fognak a gyógyszergyártókkal, hogy megoldást találjanak a  gyógyszerhiány miatt kialakult helyzetre, hiszen szükséges feltölteni a készleteket.

A tájékoztatón részt vett Ligia Deca oktatási miniszter is, aki elmondta: hétfőn normális körülmények között kezdődik a tanítás. A tanügyminisztérium képviselőinek tájékoztatása szerint nem tervezik az oktatási folyamat felfüggesztését, sem az online vagy a hibrid oktatásra való áttérést.

„A járványhelyzet alakulásának függvényében mérlegelni fogunk egy megállapodást az oktatás menetéről a tanügyi és az egészségügyi tárca között” – szögezték le.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?