Egy hét alatt közel százezer akut légúti fertőzéses megbetegedést jelentettek

A december 5-e és 11-e közötti héten 95 083 akut légúti fertőzéses esetet (influenza, felső légúti fertőzés, tüdőgyulladás) regisztráltak Romániában – közölte csütörtökön az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) alárendeltségében működő Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ.

A tavalyi év ugyanezen időszakában 45 699 ilyen esetet tartottak számon. A múlt héten 17 laborvizsgálattal kimutatott influenzás megbetegedést jegyeztek, az idény elejétől pedig összesen 51-et.

A jelzett időszakban ugyanakkor 1002 influenzás esetet diagnosztizáltak a tünetek alapján, míg egy héttel korábban 822-t, egy évvel ezelőtt pedig 56-ot.

Illusztráció: Unsplash

December 11-éig a veszélyeztetett csoportokhoz tartozók közül 1 365 337 személyt oltottak be influenza ellen az egészségügyi minisztérium által rendelkezésre bocsátott védőoltással.

Az influenza tünetei hirtelen jelentkeznek, a betegség lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal, fejfájással, étvágytalansággal jár, amelyet köhögés, orrdugulás, hányás vagy hasmenés is követhet. Súlyos szövődmények bármely életkorban előfordulhatnak, bizonyos személyeknél azonban nagyobb ennek a kockázata. A veszélyeztetett csoportokba tartoznak az öt éven aluli gyermekek, valamint a krónikus betegségekben szenvedők (kortól függetlenül), a várandós nők és a 65 éven felüliek. Az influenza elleni vakcina hatékonysága 70–90 százalék közé tehető, az oltott személy életkorától függően.

Mint írtuk, az idei vírusszezon sokkal intenzívebb, mint más években, de valószínűleg korábban véget is ér – figyelmeztettek az orvosok és a szakemberek.  Főleg a kisgyermekeket érintik a felső légúti megbetegedések, a romániai gyermekorvosok szerint az elmúlt 10 év egyik legnagyobb megbetegedési hullámát okozhatja az EU-ban a vírusidény.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?