Ajánlások az influenza terjedésének megfékezésére

A légúti megbetegedések és az influenza terjedésének fékezésére irányuló ajánlásokat tett közzé csütörtökön az egészségügyi miniszter a lakosság, az iskolák és az egészségügyi intézmények számára.

Alexandru Rafila rámutatott, a légúti megbetegedések ellen is a koronavírus-járvány idején javasolt intézkedésekkel lehet a leghatékonyabban védekezni. Mint hangsúlyozta, be kell tartani az alapvető higiéniai szabályokat, kerülni kell a zsúfolt helyeket, a forgalmas helyeken – főleg zárt terekben – pedig javasolt a védőmaszk viselése. A tárcavezető fontosnak nevezte, hogy a légúti megbetegedés első tüneteinek jelentkezésekor a beteg vegye fel a kapcsolatot a családorvosával és kövesse az utasításait. Ugyanakkor az összes megyében jelenleg is működő állapotfelmérő központokhoz is lehet fordulni.

Illusztráció: Adobe Stock

Az iskolákban javasolják a napi szintű szűrést, a védőmaszk viselését, a gyakori kézfertőtlenítést és a szellőztetést. A miniszter ajánlása szerint, ha egy gyereknél légúti fertőzés tüneteit észlelik, értesíteni kell a szülőt vagy a gyámot.

Az egyes kórházakban alkalmazott intézkedésekről az intézmény menedzsere hivatott dönteni, a megyei egészségügyi igazgatósággal való egyeztetés után. A kórházmenedzser javaslatot tehet a személyzet napi szintű szűrésére, illetve a maszkviselésre, főleg a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő egészségügyi alkalmazottak esetében. Emellett indokolt esetben a látogatási idő korlátozását vagy a látogatások felfüggesztését is elrendelheti a kórház vezetője – magyarázta Rafila.

A megyei egészségügyi igazgatóságok képviselőivel folytatott egyeztetésen a miniszter hangsúlyozta, a légúti fertőzéssel beutalt betegeket kezelő kórházak gondoskodjanak arról, hogy legyen megfelelő készletük vírusellenes gyógyszerekből, védőfelszerelésekből és fertőtlenítőszerekből.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?