Maros megyében egyre többen igényelik online a telekkönyvi kivonatokat

A tavalyi év azonos időszakához képest idén az év első három hónapjában mintegy kétezerrel több online kérvényt regisztráltak a Maros Megyei Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Hivatalnál.

Tavaly az első negyedévben alig 13 ezer telekkönyvi kivonat iránti kérelmet nyújtottak be a megye lakói az intézmény honlapján, idén ez a szám már 15 ezer fölé nőtt az említett periódusban.

Az epay.ancpi.ro platformra való belépés ösztönzése érdekében a telekkönyvi kivonatok online kérelmezési díja 20 lej, szemben a hivatal pénztárainak díjszabásával, amely jelenleg 25 lej – tájékoztatott Lucian Mănişor, a Maros Megyei Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Hivatal igazgatója. Hozzátette, az urbanisztikai bizonyítványokhoz szükséges kataszteri terv 15 lejbe kerül.

A rendszer használatához az állampolgárnak be kell lépnie a www.ancpi.ro oldalra, ahol a payment felületre kell kattintania. Ezt követően egy fiókot kell hogy létrehozzon, ahol kérvényezheti a telekkönyvi kivonatot, ugyanakkor a kérvényező csak akkor kapja meg a kivonatot a megadott email címre, ha azt elektronikus formátumban már bevezették a rendszerbe.Fotó: ANCPI

Ha a kérvény benyújtásáig a kataszteri hivatal még nem vezette be elektronikus formátumban a telekkönyvi kivonatot, 24 órán belül a kérés leadását követően ez megtörténik, majd ezután kapja meg az igénylő a kérvényezett telekkönyvi kivonatot a megadott online postafiókra – magyarázta a folyamatot Sorin Truţă az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Hivatal VII. Régió Központjának koordinátora.

A képviselőház döntéshozó testületként elfogadta a telekkönyvezésről szóló törvény néhány módosítását, amely segít tisztázni, a tulajdonjoggal nem rendelkező, de a földterületeket használó és az után adót fizető személyek jogi helyzetét.

Emellett azok a polgármesteri hivatalok, amelyek a megye területén rendszeres kataszteri munkákat vagy telektervezést indítanak a helyi költségvetésből, a megyei kataszteri hivatal társfinanszírozásában részesülnek. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?