Többnyire online marad a városházi ügyintézés Csíkszeredában

A gazdasági élet élénkítése áll a csíkszeredai városháza figyelmének középpontjában a koronavírus-járvány elleni védekezést követően. Átalakítják az ügyfélfogadást és folytatják a város nagyberuházásait, számolt be a csíkszeredai városi katasztrófavédelmi bizottság hétfői ülését követően Ráduly Róbert polgármester, a bizottság elnöke.

21 koronavírusos esetet tartanak nyilván Hargita megyében. Közülük egy személy elhunyt, kilencen meggyógyultak és 11 főt a csíkszeredai, illetve székelyudvarhelyi kórházban kezelnek. Csíkszereda közigazgatási területén 56-an tartózkodnak intézményes karanténban, 25-en pedig otthoni elkülönítés alatt állnak – ismertette a Hargita megyére, illetve Csíkszeredára vonatkozó legfrissebb koronavírussal kapcsolatos számadatokat Ráduly Róbert.

A polgármester kiemelte: ezek mellett a közeljövő szempontjából legmeghatározóbb adatok a munkaügyi igazgatóság foglalkoztatottságra vonatkozó számai. Márciusban, a járvány okozta negatív gazdasági folyamatok hatására megyeszerte 4067 kényszerszabadságon lévő munkavállalót tartottak nyilván, és 1026-an vannak nyilvántartva munkanélküliként. Az elöljáró ugyanakkor rámutatott: áprilisban ezek a számok várhatóan megduplázódtak, ami azt jelenti, hogy Hargita megye közel 75 ezer munkavállalója közül minden nyolcadik ember munkahelyét érintheti a válság.

Ráduly Róbert elmondta: a közeljövő feladatai között nem az új munkahelyek teremtése kerül előtérbe, sokkal inkább a régebbiek megóvása, illetve visszaállítása. „A városvezetés egyik legfontosabb kihívása a gazdasági élet élénkítése, a beruházások pörgetése lesz a következő időszakban” – fogalmazott az elöljáró.

A városháza ügyfélfogadási rendjével kapcsolatosan Ráduly Róbert elmondta: a következő hetekben, hónapokban többnyire maradnak a kipróbált és bevált online formánál. Kivételt azok a területek képeznek, ahol elkerülhetetlen a személyes ügyintézés. Május 18-ától várhatóan a lakossági nyilvántartó, a szociális igazgatóság irodája és az adóbefizetésekre szolgáló pénztár fogad személyesen ügyfeleket. A városházi pénztár eddigi helyszínének szűkössége miatt az elképzelések szerint a Mikó várban fognak kialakítani helyiséget, ahol a helyi adókat be lehet fizetni.

(Címlapfotó: pexels.com)

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?