Adóhatóság: több ezren regisztrálnak havonta a Privát Virtuális Térbe

Az Országos Adóhatóság (ANAF) hétfői tájékoztatása szerint eddig 30 ezer adófizetőt regisztráltak a Privát Virtuális Térben (SVP) online vizuális azonosítással.

Az ANAF közölte: 2020 augusztusi bevezetése óta óránként 16 személynek nyitottak felhasználói fiókot ezzel a módszerrel.

Az adóhatóság emlékeztet: a Privát Virtuális Tér folyamatosan működő, ingyenes online szolgáltatás, amelyet természetes és jogi személyek is használhatnak adónyilatkozatok benyújtására, dokumentumok igénylésére vagy adóügyi helyzetük megtekintésére.

A természetes és jogi személyek elektronikus aláírással léphetnek be az SVP-be. Akiknek nincs elektronikus aláírásuk, azoknak felhasználói nevet és jelszót kell kérvényezniük az ANAF-tól. Ehhez tavaly augusztustól nem kell személyesen megjelenni az adóhatóság székhelyén, a kérvényező vizuális azonosítása ugyanis online módszerrel, videokapcsolattal is történhet.

Az online módszert választó adófizetőknek az ANAF e-mailen útmutatót küld az eljárásról. Ha a kérvényezővel nem sikerül felvenni a videokapcsolatot az e-mailen megjelölt időpontban, a regisztrálását elutasítják. Elutasítják az esetben is, ha a videokapcsolat alatt helytelen adatokat ad meg az ANAF tisztségviselőjének.

(Címlapképi illusztráció: Agerpres)

Kimaradt?