Magyar állami kitüntetéseket adott át Varga Mihály pénzügyminiszter Kolozsváron

Pedagógusok, papok, közösségszervezők, orvosok, egyetemi oktatók és művészek voltak a kitüntetettek között.

A Magyar Köztársaság Elnöke által adományozott kitüntetéseket adott át Varga Mihály, Magyarország pénzügyminisztere és Grezsa Csaba főkonzul szerdán délután a magyar nemzeti ünnep alkalmából szervezett ünnepségen a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.Varga Mihály | Fotó: Kiss Gábor

Elsőként a Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa kápráztatta el a közönséget nemzeti dalokkal, amit Varga Mihály Magyarország pénzügyminiszterének ünnepi beszéde követett. Köszöntőbeszédében kiemelte: „a magyarság ma ünnepli a legfontosabb ünnepét, viszont március 15-e nem csak az ünneplésről szól, hanem arról is, hogy összetartozunk”. Rámutatott, hogy bár nem tudunk mind egy helyen ünnepelni, a magyarság világszerte ugyanúgy örül és emlékezik az 1848-as forradalomra.

„A nap egyik legfontosabb üzenete, hogy ilyenkor minden magyar számíthat a másik magyarra. Óriási dolog, amikor Kolozsvár Fő terén, a Szent Mihály templom, a Mátyás szobor, Márton Áron szobrának a tövében szabadon és büszkén énekelhetjük nemzeti imádságunkat, dalinkat, ruhánkon a kokárda, piros-fehér színe.” Hozzátette minden ünnep olyan lesz, amilyenné formáljuk, de nem csak az ünnep, hanem a jövőnk is, ugyanis amikor azt kutatjuk, hogy mi vár ránk, milyen lesz a jövő, amelyet a gyerekeink, unokáink megélnek, ahhoz vissza kell nyúlnunk az 1848-as március 15-éhez. „Mi az üzenet 2023-ban számunkra? Az hogy minden nap úgy kell végezni a munkánkat, ahogy azt legteljesebben, legtisztábban, becsülettel végezzük, hiszen ha elvégezzük azt a munkát, amit ránk szabott a Gondviselő, akkor megteremtjük azt a jövőt, amelyben a következő generáció is élheti a maguk magyarságát és a maguk életét” – mondta a pénzügyminiszter.

Az ünnepségen többek között kiosztották a Magyar Ezüst Érdemkeresztet, ami a független és demokratikus Magyarország érdekeinek elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett kiemelkedő, példamutató tevékenység elismerésére szolgál. Ebben a kitüntetésben részesült Barbu Márta, a Margittai Általános Iskola nyugalmazott tanárnője, Daradics János a Romániai Magyar Cserkészszövetség dévai Kőműves Kelemen Cserkészcsapatának vezetője, valamint Nagy Piroska, az Érszőllősi Általános Iskola nyugalmazott tanára.A kitüntetettek a Kolozsvári Állami Magyar Színház színpadán | Fotó: Kiss Gábor

A Magyar Érdemkereszt legfelsőbb fokozata díjban részesült Popa Márta, a Kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium igazgatója, Potyó István karnagy, a kolozsvári Szent Mihály Plébánia kántora, a Romániai Magyar Zenetársaság alelnöke és egyetemi tanár, Simon Gábor fuvolaművész, a Kolozsvári Magyar Opera nyugalmazott igazgatója, Solymosi Zsolt, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium aligazgatója és vallástanára. Magyar Arany érdemrendkeresztet kapott Geréd Vilmos székesegyházi karnagy és kántortanító, valamint László Miklós fotográfus, a Kolozsvár Társaság Fotó Szakcsoportjának vezetője.

Magyar Érdemrend lovagkereszt kitüntetésben részesült Bódis György István főorvos, a kolozsvári Rehabilitációs Kórház orvosigazgatója, Bodó Márta zongorapedagógus, a Temesvári Tudományegyetem Művészeti Karának nyugalmazott egyetemi docense, Gábor Csilla irodalomtörténész, egyetemi tanár, Murádin Jenő művelődéstörténész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Továbbá a díjat átvehette Nagy Béla újságíró, színházi dramaturg, a Bunyitay Vince Közkönyvtár alapítója, Oláh Zoltán kanonok, a Főszékeskáptalan képviselője, címzetes egyetemi előadó, intézet igazgató, Reszler Mihály-János szentszéki tanácsos, Máramaros főesperese, valamint Szabó József orvos, helytörténész kutató, főorvos. A Magyar Érdemrend lovagkereszt a magyar állam által adományozható legmagasabb kitüntetések egyike.

Végül a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át Lupescu Radu, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara Nemzeti Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszékének volt tanszékvezetője és egyetemi docense, valamint Néda Árpád fizikus, a kolozsvári Babeș – Bolyai Tudományegyetem nyugalmazott rektorhelyettese.

Végezetül a Kolozsvári Állami Magy Opera művészeinek előadásában Kacsóh Pongrác János vitéz című darabjából hallhatott részletet a közönség, Gergely Arnold előadásában, ezt követően Erkel Ferenc Hunyadi László Gara Mária áriáját, amelyet Vigh Ibolya művésznő adott elő.

Kapcsolódók

Kimaradt?