banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Lengyelországba szállítottak három romániai koronavírusos beteget

Lengyelországba szállítottak csütörtökön három válságos állapotban levő koronavírusos beteget közölte az egészségügyi minisztérium.

Mindhárom pácienst bukaresti kórházak sürgősségi osztályán kezelték eddig, intubálták őket, de állapotuk stabil, és intenzív terápiás ellátásra szorulnak.

Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter megköszönte a segítséget a lengyel hatóságoknak, hangsúlyozva, folytatják az erőfeszítéseket a kórházak gyógyszerekkel való ellátása és a betegek megfelelő kezelésének érdekében, szükség esetén úgy, hogy külföldi kórházakba szállítják őket.

Klaus Iohannis államfő hétfőn távértekezleten vett részt az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel, a Litván Köztársaság elnökével, valamint Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia miniszterelnökével az Európai Tanács csütörtökön kezdődő brüsszeli ülésének előkészítéseként. Az egyeztetésen az európai vezetők felajánlották támogatásukat Romániának – közölte a minisztérium.

A találkozót követően Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter hasonló megbeszélést folytatott lengyel hivatali kollégájával, Adam Niedzielskivel, aki arról biztosította, hogy megvizsgálja, milyen formában nyújthat segítséget országa Romániának. 

Ausztriától és Franciaországtól is kap segítséget Románia

Ausztria és Franciaország is segítséget ajánlott fel Romániának a koronavírusos betegek kezeléséhez az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében - közölte csütörtökön az Európai Bizottság bukaresti képviselete.

Ausztria 1075 gyógyszercsomagot, Franciaország 89.030 flakon orvosságot, 18 lélegeztetőgépet és más egészségügyi felszerelést küld. További segítségként Románia 200 oxigénkoncentrátort kapott korábban a közös európai stratégiai készletből, 50 oxigénkoncentrátort Lengyelországból, 5200 flakon monoklonális antitestet Olaszországból, valamint a múlt héten 15 lélegeztetőgépet és 8 oxigénkoncentrátort Dániából.

A hét elején a Moldovai Köztársaság egy orvoscsapatot küldött Romániába segíteni a koronavírusos betegek kezelésében, és magyarországi kórházak vettek át több súlyos állapotban lévő pácienst. Az Európai Bizottság bukaresti képviselete közleményében emlékeztetett arra, hogy Románia anyagi támogatást is kért korábban az EU-tól a járvány leküzdéséhez.

(Címlapfotó: Agerpres)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?