Lefilmezték a putnai Bambit, de figyelmeztettek: ne piszkáljuk az őzgidákat

Őzgidára bukkant a putnai erdészkörzet egyik munkatársa, aki le is filmezte az anyjára várakozó csöppséget. „Valódi Bambi” – mutatott rá az országos erdészeti hatóság, a Romsilva a Facebook-bejegyzésében, ahol viszont figyelmeztettek arra is, hogy ha bárki őzikét találna, ne nyúljon hozzá és ne piszkálja az állatot.

Mint magyarázták: az őzök egy-három gidát ellenek, az újszülöttek pedig az első pár napban még teljesen gyámoltalanok, életük első pár hetében mindenben az anyjuktól függenek. Az őzsuta bokrokban és levelek között rejti el a kicsinyét, amelyet naponta többször is ellenőriz és megetet. „Ha őzgidát találnak, ne avatkozzanak közbe, ne mozdítsák el természetes közegéből. Valószínű, hogy az anyja a közelben van” – figyelmeztet a Romsilva.

Lapunkat korábban a Milvus Csoport rehabilitációs központjának munkatársa is arról tájékoztatta, hogy rendkívül károsan hat az őzgidára, ha megtalálója megfogdossa, hiszen az ember szagát megérezve anyja elhagyhatja a gidát, amibe az belepusztulhat. Figyelmeztetett: amitől a vadállat a földön fekszik, még egyáltalán nem jelenti azt, hogy mentésre szorulna.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?