Közel 4 millió lejt szán idén kulturális, sport, szociális és egyházi pályázatokra Csíkszereda önkormányzata

Jóváhagyta csütörtöki ülésén a csíkszeredai önkormányzat az idei vissza nem térítendő finanszírozást nyújtó kulturális, egyházi és sportpályázatait, valamint szociális támogatásait, és új szabályzatokkal, valamint korábbi szabályzatok átdolgozásával kívánja gördülékenyebbé tenni a helyi vállalkozók, termelők kereskedelmi tevékenységét. Fontos határozatot hoztak a vasúti felüljáró újjáépítésével kapcsolatban is.

A megyeszékhely önkormányzati testülete a márciusi soros tanácsülés alkalmával találkozott a városháza dísztermében. A napirendek közül kiemelkedtek az önkormányzati finanszírozású pályázatok és a szabályzatok.

Az önkormányzati jóváhagyást követően április első hetében Csíkszereda Városháza közzéteszi a pályázati felhívásait. Ebben az évben összesen 3,66 millió lej képezi a kulturális, sport, szociális és egyházi pályázatokra szánt keretösszeget – hangzott el.

Az önkormányzat a legtöbb forrást, 1,74 millió lejt, ebben az évben is a sport támogatására különít el – nem számolva a profi sport ezen felüli támogatásával –, míg a kultúra támogatására a pályázati rendszerből 1,10 millió lejt irányoz elő. Újdonságnak számít, hogy a kulturális programokon belül gasztroturisztikai tematikájú programokra is lehet pályázni, és jóval nagyobb összeg áll a prevenciós programokra pályázók rendelkezésére.

Az egyházi támogatások esetében nem történt változás az előző évhez képest: 750 ezer lejt pályázhatnak meg önkormányzati forrásból a város területén tevékenységet kifejtő vallási felekezetek. Az idősekkel és fogyatékkal élő személyekkel foglalkozó szervezetek, alapítványok programjait 40 ezer, illetve 30 ezer lejjel támogathatja az önkormányzat. A pályázati kiírás és minden fontos tudnivaló április első napjaiban lesz elérhető a városháza honlapján és közösségi oldalán.

A helyieket támogató szabályzatok

A testület elfogadott négy – részben vagy egészében új – szabályzatot: a sétálóövezet teraszaira, az élelmiszerpiac licitjére, a taxitársaságok díjszabására, valamint a fák és cserjék metszésére, ápolására vonatkozót.

A Petőfi Sándor utcai teraszokat illetően az új szabályzat a nyári mellett téli teraszokról is értekezik és egyszerűsíti a szükséges engedélyek kiváltásának folyamatát. A központi élelmiszerpiacon a termelőknek válik kedvezőbbé a helyzet: a szabadtéri standok közül a termelők 17-re, a viszonteladók 13-ra pályázhatnak nyílt kiírás formájában.Fotó: archív | Gábos Albin

A taxitársaságok kérésére az önkormányzat jóváhagyta a viteldíjak emelésének lehetőségét. A taxiszolgáltatók indoklása szerint ugyanis az üzemanyagárak növekedésével szükségszerűvé vált a díjszabás arányos növekedése is, ennek feltétele pedig az önkormányzati határozat meghozatala. A drágításról az egyes társaságok a szabadpiaci árak alapján dönthetnek. Teljesen új szabályzat a Csíkszereda közterületein és magánterületein levő fák és cserjék metszésének a szabályzata is, ennek részleteit a napokban teszik majd közzé.

Drágább lesz a vasúti felüljáró átépítése

A csíkszeredai városháza március 23-án kiadta rendelkezését a vasúti felüljáró bontására, a kivitelezőnek azonban be kell még szereznie rendőrségi jóváhagyást. Szükséges volt ugyanakkor egy újabb önkormányzati határozat: az eredeti becslésekhez képest a testületnek újabb értéknövekedést kellett elfogadnia, amely már a 2021/15-ös számú kormányrendelet értelmében szabja újra az árakat. A projekt becsült összértéke így 48,7 millió lejre emelkedik. Ezzel együtt tovább nőtt az önrész is, hiszen az Európai Unió részfinanszírozása kötött: 17,24 millió lej. Az önkormányzat az építőipar elszabadult árai miatt volt kénytelen meghozni a mai határozatát.

A testület továbbá gazdasági-oktatási mentorprogram indításáról, a Csíki Csobbanó és az Erőss Zsolt Aréna hőenergetikai auditjának megrendeléséről, valamint oktatási intézmények különféle támogatásáról is határozott.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?