Közel 1 millió lejt hajtana be az ortodox egyházon az Állami Építészeti Felügyelet

A Román Patriarchátusnak nem akaródzott befizetni a Nemzet Megváltásának Katedrálisának építési engedélyéért járó illetéket, most pedig a késedelmi kamatot spórolná meg.

Két éve pereskedik az Állami Építészeti Felügyelet (ISC) azért, hogy behajthasson közel 1 millió lejt a Román Patriarchátuson, írja a fanatik.ro. Az állami intézmény eredetileg 935 millió lejt követelt az ortodox egyháztól két építési engedély fejében.Fotó: catedrala-nationala.ro

A szóban forgó engedélyek közül az egyiket a Nemzet Megváltásának Katedrálisa nevű bukaresti monstruózus székesegyház építésére, a másikat pedig bizonyos módosítási munkálatok elvégzésére bocsátották ki. A szóban forgó összeg az engedélyek illetékeit jelenti.

A 10/1995-ös törvény értelmében az építkezések haszonélvezői kötelesek a munkálatok ellenértékének 0,5 százalékával megegyező illetéket fizetni az Állami Építészeti Felügyeletnek. Az illetékes önkormányzat csak akkor adhatja ki az építési engedélyt, ha az igénylő bizonyítani tudja, hogy befizette az illetéket az ISC számlájára. Ez esetben ez nem történt meg, ennek ellenére Bukarest 5-ik kerületének a polgármestere hivatala kibocsátotta a katedrális építési engedélyét.

Tavaly áprilisban az egyház kifizetett 467 ezer és 52 792 lejt a szakfelügyeletnek, az ISC azonban időközben napi 0,15 százalékos késedelmi kamatot számított fel, ami 883 ezer lejnek felel meg. A patriarchátus bírósági úton próbálta elérni ennek az igénynek az érvénytelenítését, azonban a Bukaresti Törvényszék 2021 októberében az ISC-nek adott igazat. Az ítélet indoklását csak idén szeptemberben hozták nyilvánosságra, rejtély, miért került ennyi időbe.

Az indoklás kézhezvételét követően az egyház megfellebbezte az ítéletet.

A Nemzet Megváltásának Katedrálisa a legnagyobb romániai templom. Egyidejűleg 5 ezer hívőt tud befogadni, legmagasabb pontja pedig 120 méterrel magasodik a talajszint fölé. A grandomán épület a világ egyik legnagyobb ortodox temploma.

Kapcsolódók

Kimaradt?