Korróziógátló anyag okozhatta az Azomureș turbináján dolgozó munkás tüdejének roncsolódását

„Hogy másokkal ne történjen meg ez a tragédia” – ezt szeretné a múlt héten elhunyt marosvásárhelyi munkás családja, és ezért ügyvédhez is fordultak. A férfi, aki az Azomureș vegyipari kombinát turbinájának tisztításán dolgozott október elején, egy hete halt meg. Az ügy hivatalos kivizsgálása ugyan elindult, de az érintett, összesen nyolc munkás esetét bizonyítékok hiányában eddig nem nyilvánították munkabalesetnek a hatóságok.  A legsúlyosabb állapotba került és végül elhunyt munkás lapunkhoz eljuttatott halotti bizonyítványában azonban szerepel, hogy vegyi anyaggal történt érintkezés nyomán alakult ki a tüdőbetegség, a halála elsődleges oka.

Mint korábban írtuk, több munkás is megbetegedett azok után, hogy a marosvásárhelyi Azomureș vegyipari kombinát egyik turbináján dolgozott október elején. Egyikük tüdeje olyan súlyosan roncsolódott, hogy több heti kórházi kezelés sem segített rajta. Október 20-án szállították át a nagyváradi sürgősségi kórházba, ahol műtüdő kezelést kapott, de miután leálltak a veséi is, november 3-án elhunyt. Az 58 éves munkás sógornője, Székely Ella lapunknak elmondta, munkabalesetre hivatkozva kértek boncolást Nagyváradon, amire hétfőn került sor, azonban több hónapba fog telni, amíg meglesz a törvényszéki orvosi vizsgálat eredménye. Idő közben igyekeznek felvenni a kapcsolatot a többi érintett munkással is, akik még megbetegedtek a munkálatok elvégzése után.

Fotó: Agerpres

A halotti bizonyítvány kémiai okokat említ

„Temesváron végzik a toxikológia vizsgálatot. Több hónap, lehet egy félév is, míg meglesz az eredmény” – mondta el Székely Ella, aki ügyvédhez is fordult. „Nem tudom, mit fogunk elérni, mindenképp meg kell mozgassuk a dolgokat, hogy tudjanak az esetről. Sokan nem is tudják, mi történt” – magyarázta az elhunyt sógornője, aki a halotti bizonyítványt és a kórházi kibocsátó levelet is rendelkezésünkre bocsátotta. Elmondta, bár nincs munkabalesetnek nyilvánítva a sógora esete, és a toxikológiai vizsgálat is hónapokba telik, úgy gondolja, már ezek az orvosi papírok is bizonyítják, hogy munkabaleset történt.

„Ez bizonyíték amúgy, csak hogy ebből mi lesz még, nem tudom, a toxikológiai vizsgálat lesz, gondolom, ami dönt” – mondta. A kórházi kibocsátón egész hosszú lista szerepel a diagnózis alatt, többek között visszafordíthatatlan szívelégtelenség, szívmegállás, többszörös szervi elégtelenség, akut légzési elégtelenség, veseelégtelenség, tüdőgyulladás van a felsoroltak között.

A november 3-i keltezésű, a Bihar Megyei Törvényszéki Orvosi Szolgálat által kibocsátott halotti bizonyítványon az áll, a halál fő oka többszörös szervi elégtelenség, a korábbi okként pedig kémiai eredetű tüdőbetegséget állapít meg, ami „vegyi anyaggal való érintkezést követően” alakult ki. Zárójelben megjegyzi lehetséges, hogy a vegyi anyag „korróziógátló szer”.

Korábban az Azomureș munkása volt

Székely Ella elmondta, mivel a sógora halála után a húga összeomlott, egyetlen lányuk pedig külföldön él, ahová nemsokára vissza is utazik, ő próbál lépéseket tenni az ügyükben. „Az ügyvéd azt mondta, hogy nagyon fontosak lesznek az orvosi papírok, és hogy nem a kombináttal fognak tárgyalni, hanem az alkalmazó céggel” – számolt be Székely Ella. Tudomása szerint egy osztrák cég, a JCE Christof nevű vállalat körülbelül hét éve vette át karbantartási munkálatokat a kombináttól. Elmesélte, a húga férje ezt megelőzően sok éven át a kombinát alkalmazottja volt, majd az osztrák alkalmazásába került. A munkaadó egyik marosvásárhelyi képviselője meg is kereste a húgát, felajánlva a cég segítségét.

„Felvette valaki innen a cégtől a kapcsolatot a húgommal, és mondta, hogy ha valamire van szüksége, akkor szóljon. Dehát mondta, hogy >>egészséget tudnak adni?<< Akkor még egészség kellett” – számolt be Székely Ella. Felháborítónak tartja, hogy nem nyilvánították munkabalesetnek az eseteket.

„Hogy lehet, hogy hirtelen pont akkor betegedtek meg annyian, és mindegyiknek a tüdejével van baj? És mégis, nem nyilvánítják munkabalesetnek. El fognak simítani mindent” – háborgott Székely Ella. Sógora temetése csütörtökön volt, tudtuk meg még az elhunyt hozzátartozójától.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?