Csütörtökön robbantással bontják le az Azomureș egyik hűtőtornyát

Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestereként és a városi Vészhelyzeti Bizottságának elnökeként Facebook-bejegyzésében arra kéri marosvásárhelyieket, hogy tartsák be az Azomureș vegyipari kombinát vízhűtőtornyának bontásával kapcsolatban hozott biztonsági intézkedéseket.

A robbantásos bontásra szeptember 28-án, csütörtökön délután kerül sor, és egy sor óvintézkedést vezettek be a biztonságos lebonyolítás érdekében.

Az elöljáró tudatta, hogy csütörtökön 17.30 és 18.15 óra között korlátozzák:

  • a gépjárműforgalmat, beleértve a tömegközlekedést is az Azomureș vegyipari kombinát területén, a 60-as európai úton a METRO körforgalomtól a Dózsa György utcán Maroskeresztúr községig;
  • a gyalogosforgalmat a vegyipari kombinát területén;
  •  a vegyipari kombinát közelében lévő üzemanyagtöltő állomásokon való tankolást;
  •  a vasúti forgalmat a marosvásárhelyi déli és a központi vasútállomás közötti szakaszon;
  •  a Promenada Mall, a Leroy Merlin üzletek parkolójában a személygépkocsi- és gyalogosforgalmat és a parkolást;
  •  a Promenada Mall, a Leroy Merlin, a Decathlon bevásárlóközpontok, valamint a benzinkutak alkalmazottainak és vásárlóinak mozgását.

Soós Zoltán ugyanakkor arra kéri az embereket, őrizzék meg nyugalmukat. „Biztosítom önöket, hogy a döntéshozók teljes megfontoltsággal járnak el, és a bontás teljes biztonságban zajlik le, ha mindannyian betartjuk a szükséges óvintézkedéseket” – írta.

Amint a Maszolon megírtuk, a marosvásárhelyi Azomureș kombinátnak három hűtőtornya van, azonban az egyiket már másfél évtizede nem használják. Ezeket a hatalmas építményeket a termelésben használt víz hűtésére használták/használják, azonban időközben változott a technológia, ezért nincs szükség valamennyire.

A cégvezetés úgy döntött, hogy az egyik hűtőtoronytól végleg megszabadul. Ezt berobbantással tüntetik el. A műveletet egy nagy szakmai tapasztalattal rendelkező cég kivitelezi, közölte a vállalat. A berobbantott torony a kombinát telephelyének a belseje felé fog dőlni. A cég Facebook-posztban nyugtatja a környékbelieket, hogy „a közelben található lakások és más épületek nem fognak megsérülni”. Az Azomureș azt is közölte, hogy a másik két hűtőtorony a helyén marad, mivel még működőképesek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?