banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Korodi Attila: az RMDSZ sokkal erősebben teljesített, mint négy évvel ezelőtt

Az RMDSZ a választásokon erősebben jött ki, mint négy évvel ezelőtt – mondta Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere a vasárnap lezajlott helyhatósági és európai parlamenti választásokról a kedden megtartott sajtótájékoztatón.

A hargitai megyeszékhely polgármestere kiemelte, helyi szinten az ősszel felálló önkormányzati testületbe az eddigi 15 helyett 16 képviselőt sikerült bejuttatnia az érdekvédelmi szervezetnek, így az új testület „nagyon erős mandátumot kapott a folytatásra”. Az elöljáró a választási részvétel korfájával kapcsolatban pozitívan értékelte, hogy jelentősen megnőtt a fiatalok részvétele, ami azt mutatja, hogy eredményesek a hivatal fiatalok irányába elindított programjai. „A fiatalok, első szavazók komolyan vették a választást és nagy arányban vettek részt rajta, támaszkodunk rájuk a jövőben” – nyomatékosította az újrázó polgármester, megjegyezve: az RMDSZ önkormányzati listája minden generációt és minden szakmát igyekszik lefedni, megszólítani, így felelősen, eredményeket felmutatva, emelt fővel tudnak nekivágni az elkövetkező négy évnek. A polgármester a sajtó jelenlétében gratulált ifjabb Magyari Zoltán vállalkozónak, aki a tizenhatodik helyen szerepelve jutott be a listán, erősítve a testületet. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) az önkormányzati testületbe bejutott két képviselőjével továbbra is partnerként, tisztességes és jó viszonyban tudnak majd dolgozni.

A szerző felvétele

Korodi Attila külön köszönetet mondott a román közösségnek – akik képviselőt küldtek az önkormányzati testületbe a PSD-s Cioancă Vasian személyében –, hogy visszautasították a szélsőséget, a nacionalizmust és olyan politikai pártokat támogattak, akik a párbeszéd, az együttműködés, a jövőépítés irányába cselekednek.

Hajdu Gábor képviselő kiemelte, hogy az RMDSZ-nek 2009 óta nem voltak ilyen kimagasló eredményeik a városban a szavazatszámot tekintve. Ugyanakkor rávilágított a román szélsőségesek, az AUR által képviselt veszélyes ideológiára, ami ellen több fronton is küzdöttek az elmúlt időszakban, másfelől pedig a közigazgatási átszervezés kockázataira is felhívta a figyelmet, rámutatva, hogy a nagy arányú részvétel azt mutatja, „az erdélyi magyar lakosság és a csíkszeredaiak is megértették, hogy nem babra megy a játék, hisz közösségünk egy olyan fordulópont előtt áll, mint amilyen 1968-ban, 1989-90-ben volt.” A kimagasló eredményhez, mozgósításhoz kellett a választókkal való kapcsolattartás.

Újdonságként kiemelte, hogy a szépkorúaknak is van képviselője a testületben, ugyanis fontos bevonni az idős korosztályt is a társadalmi körforgásba, aktivitásba, hisz sajátos nézőpontjuk van. A számokról szólva Csíkszék parlamenti képviselője megjegyezte, Csíkszereda komoly szavazatszámmal járult hozzá az országos 577 ezerhez és sikerült elérni azt, hogy az eredménytérképen Hargita, Kovászna, Maros és Szatmár megyék zölddel szerepeljenek és kiemelten fontos, hogy a magyarság számára fontos pozíciókat sikerült megtartani.

(Nyitókép: Czinzel László)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?