Költségvetés 2021: módosító indítványok ezreivel készül a PSD a parlamenti vitára

Az ellenzéki párt minden terület számára több pénzt követel, miközben a költségvetési hiány az előirányzott költségek mellett is hatalmas.

Módosító indítványok ezreit fogja benyújtani a PSD a 2021-es központi költségvetés parlamenti vitája során. Ezt Sorin Grindeanu, a fő ellenzéki párt első elnökhelyettese jelentette be egy vasárnapi sajtótájékoztató során. A temesi képviselő elmondása szerint csupán a bánsági megyét érintő javaslatok száma megközelíti a kétszázat.

A Szociáldemokrata Párt javasolni fogja, hogy a költségvetés tervezetbe foglalják bele 200 közösségi egészségügyi központ és 50 szakorvosi egészségügyi ellátó központ létrehozásának a pénzügyi fedezetét. Ezeknek a felállítása a PSD választási programjában szerepelt.

A szocialisták az előirányzottnál több pénzt szeretnének iskolák felújítására, az online oktatás logisztikájára, a Start Up Nation és a roncsautó programokra, valamint az egyházak támogatására. A PSD egyik javaslata azt célozza, hogy a családok minden újszölött után kapjanak 400 euró értékű egyszeri juttatást.

Grindeanu reméli, hogy a módosító indítványaiknak legalább egy részét megszavazzák a kormánypártok, amire azonban csak kivételes esetekben lehet némi esély. Ennek az oka az, hogy a PSD indítványai megnövelnék az államkassza kiadásait, márpedig a kormányon óriási a nyomás, hogy tartsa elfogadható szinten a költségvetési hiányt. A kormány által elfogadott tervezet 7,16 százalékos deficittel számol. A költségvetés tervezetet február utolsó hetének elején terjesztik a parlament elé.

(Nyitókép: Facebook)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?