banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Kihirdette az elnök az egészségügyi nevelés törvényét: szülői beleegyezéssel tanítható nyolcadiktól

Szülői beleegyezéssel tanítható nyolcadik osztálytól az egészségügyi nevelés elnevezésű tantárgy, amely arra hivatott, hogy megakadályozza a kiskorúak körében a nemi betegségek terjedését és megelőzze a serdülőkori terhességet. Az erről szóló jogszabályt kedden hirdette ki Klaus Iohannis államfő.

Illusztráció | Fotó: PexelsA képviselőház a múlt kedden szavazta meg a törvényt, 224 törvényhozó támogatásával, egy ellenszavazattal, 49 tartózkodás mellett. Korábban Iohannis visszaküldte a parlamentnek megfontolásra a jogszabályt, azelőtt az alkotmánybíróságon is megtámadta, de a taláros testület nem talált benne kivetnivalót.

Az elnök azt nehezményezte, hogy az eredetileg szexuális nevelés kifejezést egészségügyi nevelésre módosította a parlament, és ez nem áll összhangban a kezdeményezők terveivel. A mostani módosítással részben elfogadták az elnök észrevételeit, hiszen a tantárgy nevét nem módosították ugyan, de a jogszabályban szerepel, hogy a nemi betegségek terjedését és a serdülőkori terhességet hivatott megelőzni.

A szexuális nevelésről szóló törvényt erőteljesen ellenezték a romániai egyházak. A kormánykoalíció pártjai által támogatott módosító indítvány azért tette függővé a szülők írásos beleegyezésétől a tantárgy oktatását, mert – mint írták – fontos, hogy nekik is legyen beleszólásuk gyermekük iskolai oktatásába.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?