Kihirdette a kanyarójárványt az egészségügyi minisztérium

A megbetegedések számának „aggasztó" növekedését követően kanyarójárványt hirdetett az egészségügyi minisztérium, hogy ezzel is megkönnyítse a gyermekek beoltását.

Tekintettel a kanyarós megbetegedések aggasztó növekedésére, valamint a fertőzött gyermekek gyermekgyógyászati és fertőző osztályokon történő kórházi felvételeinek magas számára, az egészségügyi minisztérium országos szinten kanyarójárványt hirdetett, hogy lehetővé tegye a 9-11 hónapos gyermekek beoltását, valamint az oltatlan vagy hiányos oltási ütemtervvel rendelkező gyermekek immunizálását" – áll az egészségügyi minisztérium közleményében.

Illusztráció: Pexels

Jelenleg országszerte 29 megyében csaknem 2000 megbetegedést regisztráltak. Az egészségügyi minisztérium a háziorvosokkal közösen tájékoztató kampányt is indít a szülők számára, hogy javítsa az oltási program betartását. A kanyaró fertőző betegség, amely könnyen terjed, különösen a be nem oltott gyermekeknél, és néha a lefolyása súlyos, és szövődmények léphetnek fel – figyelmeztetnek a minisztérium képviselői. Az oltási lefedettség az első dózissal országszerte 78%, a második dózist pedig az érintett gyermekek 62%-a kapta meg. Az átoltottság több mint 10 éve csökkenő tendenciát mutat.

Mint arról a Maszolon is beszámoltunk, a szakértők szerint súlyos következményekkel járhat, ha a kisgyermek nem kapja meg a háromkomponensű vakcinát, amely a kanyaró, a mumpsz és a rózsahimlő ellen nyújt védettséget.

Egy veszélyes fertőző betegségről van szó, főleg mert nagyon lecsökkenti az immunrendszer védekezőképességét, emiatt más fertőző társbetegségek is kialakulhatnak. „Az elhalálozási arány is magas a kanyarós megbetegedések esetében, de ez a vakcinával kivédhető” – hívta fel a figyelmet Dr. Soós Szabó Klára.

Egy komolyabb lefolyású betegség, elesettséggel, rossz közérzettel, magas lázzal jár, emellett foltszerű kiütések jelennek meg a testen. Veszélyes azonban, hogy más fertőzéseket is elkaphat a kiskorú: agyhártyagyulladást, szívizomgyulladást, valójában bármelyik létfontosságú szervet megtámadhatja. Emellett sok maradandó betegséget is okozhat, például évekig is ellenőrzésekre kell járnia annak, akinél szívizomgyulladás és agyhártyagyulladás alakult ki – emelte ki.

A betegség elleni védőoltást először 12-15 hónapos korban kapják a gyermekek kötelezően, majd az emlékeztető oltást 11 éves korban. A kanyaró cseppfertőzéssel terjed, azaz köhögéssel és tüsszentéssel vagy használati tárgyakon keresztül adható tovább. Lappangási ideje körülbelül 10 nap. A hurutos legúti tünetek kezdetét követően körülbelül négy nap múlva jelennek meg a kanyaróra jellemző kiütések, először az arcon, a fül mögött és a hajas fejbőrön, majd az egész testre terjednek.

A kanyaró az esetek többségében komplikációk nélkül 1-3 hét alatt lezajlik. A szövődménymentes esetek kezelése elsősorban tüneti kezelés: lázcsillapítás (magas láz esetén), ágynyugalom, folyadékpótlás. Specifikus vírusellenes terápiája nincs.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?