Kiegészítik az orvosi rezidenshelyek számát

Kiegészítik 418-cal az orvosi rezidenshelyek számát - jelentette be pénteken az egészségügyi miniszter. A maximális pontszám 60%-ánál többet elérő vizsgázók rezidensi állást kapnak a hiányszakmák valamelyikén: aneszteziológia, intenzív ellátás, fertőző betegségek, radiológia, háziorvosi ellátás.

Az idén júliusban elfogadott jogszabály-módosítás felhatalmazta az egészségügyi minisztériumot, hogy kizárólag az orvosi szakterületeken egészítse ki a helyek számát.

A rezidensvizsgák megszervezését szabályozó 2009/18-as rendeletet a 2021/212-es törvénnyel módosították. A módosítás értelmében a rezidensi helyek száma legalább egyenlő kell hogy legyen az adott évfolyam alapdiplomával rendelkező orvos-, fogorvos- és gyógyszerészhallgatóinak teljes létszámával plusz az egészségügyi miniszter rendelete alapján megállapított helyek számával. Ha a rezidensvizsgát sikeresen letevő orvosjelöltek száma meghaladja az eredetileg meghirdetett helyek számát, a helyek száma növelhető mindaddig, amíg minden orvosjelöltet elhelyeznek valamely rezidensi állásban.

A gyógyszerészeti és fogorvosi ágazatban az egyetemi oklevél megszerzése a praxisjog megszerzésével együtt jár, az orvosi ágazatokban viszont nem.

Az egészségügyi minisztérium idén november 21-én szervezte meg a rezidensvizsgát. 3942 orvosi, 1190 fogorvosi és 1087 gyógyszerészi helyet hirdettek meg, ezekre rekordszámú, összesen 12.564 jelentkező pályázott.

(Nyitókép forrása: csíkszeredai megyei kórház)

Kapcsolódók

Kimaradt?