Kézdivásárhelyen az utcai lámpák kétharmadát már takarékos izzókra cserélték

Jó ütemben halad a kézdivásárhelyi közvilágítás felújítása, a lámpatestek kétharmadát sikerült eddig kicserélni.

A céhes városban megcsúszva kezdődött a közvilágítás modernizálása: bármennyire is furának tűnik, de ez összefüggésbe hozható az ukrajnai háborúval, mivel a kivitelezést megnyerő târgoviștei cég egy ukrán vállalkozással kötött szerződést a szükséges acélelemek leszállítására, az meg a kialakult helyzet miatt nem tudott eleget tenni a rendelésnek, így máshonnan kellett beszerezni az alkatrészeket. Ugyanakkor a globális szállításláncban tapasztalt elakadások miatt az új lámpatestek is késve érkeztek meg a céghez Kínából.

A hiányosságok októberben megoldódtak, a múlt hónap első napjaiban megkezdődött a lámpatestek cseréje, első fázisban a régi, nagy fogyasztású lámpákat a Bem József és Gyárak utcájában cserélték le takarékos LED-es világítótestekre.Régi és új égő(k) az 1918. december 1. utcában egy lámpaoszlopon | A szerző felvétele

Dr. Szilveszter Szabolcs alpolgármester a Maszol érdeklődésére elmondta: eddig 420 új lámpatestet szereltek fel, így még 180-nak kell felkerülnie az oszlopokra. Az erős fényű, alacsony fogyasztású lámpák cseréje pályázati támogatás révén zajlik, egyelőre hatszáz oszlopra kerülnek fel új világítóeszközök. KKézdivásárhelyen és a hozzá tartozó Oroszfaluban, Sárfalván, Szászfaluban és Nyujtódon további több mint ezer lámpa cseréjére lenne szükség, erre szintén pályázott az önkormányzat, így összesen közel 1700 lámpa cseréje lenne szükséges, hogy teljes egészében korszerűsítve legyen a közvilágítás. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az ez év februárján tartott tanácsülésen a közvilágítás korszerűsítésének második fázisára a helyi költségvetésből 100 ezer lejt különítettek el. A kivitelezés 2021-es árakon 3,7 millió lejt tesz ki, a város önrésze 15 százalék lenne. Az önkormányzat célja egy korábbi ismertetés szerint az lenne, hogy a hálózati fogyasztást évi 130 ezer kW-ra csökkentsék, ami 63 százalékos költségapadást eredményezne.

Kézdivásárhelyen a közvilágítás évente mintegy 360 ezer kilowattóra áramot fogyaszt, a korszerűsítésre javasolt mintegy 67 kilométeres hálózat működtetése 181 ezer lejbe került 2021-ben, mikor még nem volt ennyire magas az energia ára.

Kapcsolódók

Kimaradt?