banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

FRISSÍTVE - Mentés a Máramarosi-havasokban: két ukrán menekülőnek eltörött a lába, harmadik társuk is rosszul van

A rohammentő-szolgálat (SMURD) két helikoptere is segít annak a négy ukrán állampolgárnak a keresésében, akik eltévedtek a Máramarosi-havasokban, amikor a hegyeken átkelve próbáltak meg átjutni Ukrajnából Romániába. A hatóságoknak sikerült lokalizálniuk az életveszélyben lévő menekülőket, és feljuttattak egy négytagú csapatot a hegyre, hogy lehozzák a sérülteket. Kiderült ugyanis, a négy ukrán állampolgár közül kettőnek lábtörése van, de harmadik társuk is rosszul van. 

A hatfős ukrán csoportból két személyt a vasárnapra virradó éjszaka hipotermiás állapotban hoztak le a hegyről a hegyimentők. A rossz látási viszonyok miatt éjszakára abbahagyták a keresést, vasárnap reggel azonban újrakezdték.

Délután két csörlős SMURD-helikopter is csatlakozott az akcióhoz, az egyik Marosvásárhelyről, a másik a zsibói bázisról repült Petrovakraszna településre. A helikopterek egyszer végigpásztázták a környéket, a keresőcsapatokat látták, az eltévedt ukránokat azonban nem. Jelenleg Petrovakrasznán állomásoznak - számolt be a máramarosszigeti területi határrendészeti felügyelőség sajtószóvivője, Oana Pârcălab.

A Máramarosi-havasokban eltévedt négy ukrán állampolgár közül kettőnek lábtörése van, és a harmadik is rosszul érzi magát. Dan Benga, a Máramaros megyei hegyimentő-szolgálat vezetője elmondta, a két SMURD-helikopternek sikerült felvinnie a hegyre egy négytagú mentőcsapatot, a mentőfelszerelésekkel együtt. „Ma este-éjszaka megpróbáljuk mindannyiukat lehozni a hegyről" - tette hozzá a Salvamont vezetője. A mentőcsapatok dolgát továbbra is köd nehezíti.

Mint ismert, hat ukrán állampolgár a hegyeken átkelve próbált meg átjutni szombaton Ukrajnából Romániába, de a rossz időjárási viszonyok miatt eltévedtek. A hatfős csoportból két személyt a vasárnapra virradó éjszaka hipotermiás állapotban hoztak le a hegyről a hegyimentők. A másik négy ukrajnai menekülő, hogy ne kerüljön a hatóságok kezére, továbbhaladt, de csakhamar ők is bajba kerültek és képtelenek voltak lejönni a hegyről. A rossz látási viszonyok miatt a hatóságok vasárnap éjszakára abbahagyták a keresést, reggel azonban újrakezdték, immár két csörlős SMURD-helikopter segítségével.

(Nyitókép: hegyimentők)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?