Újrakezdték a Máramarosi-havasokban eltévedt ukránok keresését

A hegyimentők és a határrendészek újrakezdték vasárnap reggel a Máramarosi-havasokban eltévedt ukrán állampolgárok keresését.

Hat ukrán állampolgár a hegyeken átkelve próbált meg átjutni szombaton Ukrajnából Romániába, de a rossz időjárási viszonyok miatt eltévedtek. Kettőt közülük vasárnapra virradóra hipotermiás állapotban hoztak le a hegyről a hegyimentők, és átadták a mentős egységeknek.

Illusztráció forrása: hegyimentők

A máramarosszigeti területi határrendészeti felügyelőség sajtószóvivője, Oana Pârcălab vasárnap elmondta, a hegyimentők és a határrendészek reggel újrakezdték a másik négy eltévedt ukrán keresését. Információik szerint hárman közülük elindultak lefelé a hegyről, a negyedik azonban megsérült, nem tud járni, ő a mentőcsapatok segítségére vár. Becsléseik szerint hozzávetőlegesen 5 km a távolság közte és a hármas számú mentőcsoport között.

Az időjárási körülmények nem kedveznek a keresésnek, továbbra is köd van és esik az eső – tette hozzá.

A Máramaros megyei Salvamont vezetője, Dan Benga szerint elsőként a sérült ukrán férfit mentik ki. Őt későre sikerült lokalizálni, mert a férfi kezdetben nem akarta megadni a koordinátáit. „Végül hallgatott ránk, így lokalizáltuk. (...) A másik három személyről mobiltelefon-térerő hiányában nem tudjuk, hol tartózkodnak, de köztük is van egy sérült” – magyarázta Benga.

Amint korábban a Maszolon megírtuk, a Máramaros megyei hegyimentő-szolgálat munkatársai megtaláltak és átadtak a mentős egységeknek két ukrán állampolgárt azok közül, akik szombaton segítséget kértek, miután eltévedtek a Máramarosi-havasokban.A Salvamont Facebook-oldalán szombaton közzétett bejegyzés értelmében négy ukrán állampolgár jelentette a 112-es egységes segélyhívószámon, hogy eltévedt a Máramarosi-havasokban, 1800 méteres magasság fölött, a román–ukrán határ mentén található Pop Iván-csúcs térségében. A bejelentés szerint egyikük egy szakadékba esett és lábtörést szenvedett.

Három keresőcsapat indult el a bajba jutottak felkutatására. Hét órányi keresés után a sűrű köd és a felhőszakadás miatt a hegyimentők abbahagyták a keresést. Az akció során végig ellentmondásos információkat kaptak az eltévedt ukránok számáról és állapotáról, mint végül kiderült, nem négy, hanem hat ukrán állampolgár volt fent a hegyen.

Vasárnap hajnali 2 óra 30 perckor hagyták abba a keresést. Addig két ukrán állampolgárt sikerült megtalálni, őket átadták a mentős egységeknek. További hárman elindultak lefelé a hegyről, őket azonban nem találták meg, mert nem akarták megosztani tartózkodási helyüket, „attól tartva, hogy elfogják őket”. Ők valószínűleg Petrovkraszna (Crasna Vişeului) környékére érnek rövidesen. A megsérült személy tartózkodási helye továbbra sem ismert, mert nem akart együttműködni a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) munkatársaival a lokalizálása érdekében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?