banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Két hónap alatt ötszörösére nőtt a koronavírus Delta variánsával történt megbetegedések száma

Az utóbbi 8 héten ötszörösére nőtt a koronavírus Delta variánsával történt megbetegedések száma: az év 29. hetében már 127 olyan új megfertőződést mutattak ki, amit ez a vírustörzs okozott. Ez 26-tal több, mint az egy héttel korábban jegyzett esetszám - közölte keddi sajtótájékoztatóján Valeriu Gheorghiţă, az oltáskampányt irányító országos bizottság vezetője.

Gheorghiţă elmondta, nő az aggodalomra okot adó vírusvariánsok okozta fertőzések száma: ezek aránya az év 21. hetében (május 24-30. között) az összes eset 1,5 százaléka volt, a 29. héten (július 19-25. között) pedig már elért a 6,8 százalékot. A Delta vírustörzzsel történt megbetegedések felét 28 fertőzési gócban mutatták ki Argeş, Bákó, Brassó, Dolj, Ilfov, Iaşi, Teleorman megyében és Bukarestben. Ebből 22 családi, 6 közösségi góc.

Valeriu Gheorghiță | Fotó: Agerpres

Az esetek egyharmadában tisztázatlan a fertőzés eredete, így a katonaorvos szerint nagy a valószínűsége annak, hogy fertőzöttek a vírus közösségi terjedése révén betegedtek meg. Ilyen eseteket mutattak ki Bukarestben (31 eset), valamint Argeş (23), Ilfov (19) és Bákó (17) megyében.

A Delta vírustörzs eddig öt ember halálát okozta Romániában a hivatalos adatok szerint, a legutóbbi áldozat egy 56 éves Olt megyei férfi, akinek társbetegségei is voltak. A Delta variáns halálos áldozatai közül egy sem volt beoltva.

A Delta vírustörzzsel diagnosztizált 127 személy közül 13 személy kapta meg mindkét oltást, kettő pedig az első adagot. A többiek nincsenek beoltva. Ez azt jelenti, hogy továbbra is kicsi azoknak az aránya, akik a beoltottság ellenére elkapják a koronavírust – magyarázta a katonaorvos.

Valeriu Gheorghiţă beszélt arról is, hogy számításba vették a harmadik dózis felvételét azok esetében, akik fokozottan kitettek a megbetegedés veszélyének. „Jelen pillanatban létezik egy terv az újabb emlékeztető oltás, vagy ahogyan jobban ismert, a harmadik dózis alkalmazására azok esetében, akik veszélyeztetettek, főleg az egészségügyi és a szociális alkalmazottak, valamint a 65 évnél idősebbek” – mondta a katonaorvos. Hozzátette, szeptemberre megszületik az erről szóló döntés.

Gheorghiţă ugyanakkor elmondta: az oltásra jogosult, 12 évnél idősebb lakosság körében körülbelül 30 százalékos az átoltottság.

A lakosság átoltottsága tekintetében Bukarest vezeti a rangsort 48 százalékkal, majd Kolozs megye következik 44 százalékkal. Szeben, Temes, Brassó, Konstanca, Fehér, Ilfov, Maros, Szilágy megyében 30 és 35 százalék közötti ez az arány.

Tíz megyében (köztük Bukarestben is) 30 százalék feletti, 26 megyében 20 és 30 százalék közötti, és 6 megyében 17 és 20 százalék közötti az átoltottsági arány - sorolta a katonaorvos.

Július 26-áig több mint 4,95 millió személy kapott már legalább egy adag oltást, 95 százalékuk pedig a teljes adagot megkapta.

(Címlapképi illusztráció: Agerpres)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?