Gheorghiță: 1500-nál több napi új fertőzött lehet szeptemberre, ha leáll az oltakozás

Növekedőben van az új koronavírus-fertőzöttek száma Romániában az utóbbi két hétben, főleg a 40 év alattiak körében. Az oltási kampányt vezető katonaorvos, Valeriu Gheorghiță szerint napi 1500 fölé emelkedhet a napi új esetek száma szeptember második felében, amennyiben nem növekszik az oltakozási kedv.

Valeriu Gheorghiță a Digi24 hírtelevíziónak beszélt arról, hogy az utóbbi két hétben 120 százalékos növekedést figyeltek meg a 40 év alattiak körében diagnosztizált új koronavírus-fertőzésekben. A katonaorvos szerint országos szintű, de egyelőre lassú növekedésről van szó, ám ahogy a korábbi hullámok esetében is történt, ezt exponenciális terjedés követheti. Gheorghiță arra is figyelmeztetett, hogy a nyájimmunitás kialakulásáról Romániában még nem beszélhetünk.

Az oltáskampány vezetője megismételte: van még idő a beoltottak arányának növelésére, ez azonban egyéni döntések kérdése. Mint hangsúlyozta, amikor a koronavírus elleni oltásról döntünk, nem csak a saját egészségünket, hanem a környezetünkben élők egészségét is figyelembe kell vennünk.

Gheorghiță szerint jelenleg nem merül fel a rendezvényeken való részvétel korlátozása, inkább a megelőzésre fektetik a hangsúlyt. Arról is beszélt, hogy nem zárják ki az oltás harmadik dózisának bevezetését, ehhez azonban további adatokat, szakértői ajánlást várnak.

(Címlapfotó: gov.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?