Kelemen Hunor: a PSD és a PNL tartja magát a megállapodáshoz, meglesz a kormányfőcsere

Sor fog kerülni a kormányfőcserére, ahogyan azt a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) megállapodása előírja – jelentette ki hétfő este Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes | Fotó: AgerpresKelemen Hunor a B1 TV-nek nyilatkozva elmondta: nincs semmi oka annak, hogy elmaradjon a miniszterelnök-csere, erre a parlamenti ülésszak végéig, vélhetően júniusban sor kerül. Hozzátette, a hárompárti koalíció két legnagyobb tagja közül sem a Szociáldemokrata Párt (PSD), sem a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem engedheti meg magának, hogy megszegje a megállapodásuknak ezt az előírását. Meglátása szerint azért beszélnek sokat a témáról, azért sok a találgatás ezzel kapcsolatban, mert nem volt még ilyenre példa Romániában.

Az RMDSZ elnöke szerint a kormányváltás egyszerű, néhány nap alatt lefolytatható: a miniszterelnöknek le kell mondania, kineveznek a helyére egy ügyvivő kormányfőt, majd az alkotmány által előírt politikai konzultációkat követően az államfő nevesíti az új miniszterelnök-jelöltet, aki aztán a parlament elé áll a kormánynévsorral és a kormányprogrammal.

A szövetségi elnök beszélt arról is, hogy tárgyalt a PSD és a PNL elnökével is, és „a pletykákkal ellentétben+ egyiküknek sem áll szándékában „elvenni” az RMDSZ-től a Cseke Attila vezette fejlesztési minisztériumot.

A nem járulékalapú, úgynevezett különnyugdíjakról szóló törvénytervezetről azt mondta: meglátása szerint március végére elkészül annak végleges formája, amely „korrekt lesz, kiegyensúlyozott és alkotmányos”.

A szolidaritási adó bevezetéséről szólva Kelemen Hunor rámutatott: ennek korlátozott időre történő bevezetését támogatná, ezt megelőzően azonban egyeztetni kell az érintett ágazatok képviselőivel, s az intézkedés nem lehet „önkényes politikai döntés+ eredménye.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?