Kártérítést fizet Románia a holokauszt túlélőinek

Havonta mintegy 745 dollár (3480 RON) értékű kártérítést fizet Románia a holokauszt túlélőinek az izraeli és a román kormány között a napokban megkötendő egyezmény szerint, írta meg a Haaretz napilap. A becslések szerint mintegy 15 ezer személy részesülhet a kártérítésből.

A több évi tárgyalás eredményeként megszületett egyezmény lényege, hogy Románia elismeri a Holokauszttúlélők Jogainak Hatósága nevű izraeli kormányhivatal által kibocsátott dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy egy túlélő Romániában volt a háború idején.A román hatóságok az odesszai zsidókat deportálják (Forrás: Amerikai Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma)

Eddig a román kormány nem fogadta el az izraeli dokumentumokat, így a holokauszttúlélőknek romániai igazolásokat kellett felmutatniuk vagy megszerezniük azokat a romániai levéltárakból. A Holokauszttúlélők Jogainak Hatósága úgy becsüli, hogy mintegy 15 ezer romániai túlélő lesz jogosult a kártérítésre, amelynek az összege aszerint változik majd, hogy a holokauszttúlélők mennyi időt töltöttek Romániában 1940 és 1945 között.

A kártérítést megkaphatják jelenlegi vagy volt román állampolgárok is, például az a több mint 1200 bukaresti túlélő, amelyik 1953. október 1. után emigrált Izraelbe. Nem jogosultak viszont az összegre a bukaresti gettó túlélői, ezt a gettót ugyanis Németország nyitotta, így egykori lakóinak a német kormány fizet kártérítést.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?