banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Kártérítés kifizetésére kötelezi Romániát az Emberi Jogok Európai Bírósága

59 514 eurós kártérítés kifizetésére ítélte Romániát az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), mert nem avatkozott közbe 2013-ban a bukaresti Román Parasztmúzeum rendezvényén, amikor egy leszbikus párról szóló film vetítését 50 tüntető szakította félbe, írja az LMBT-jogokért harcoló Accept Egyesület és az Activewatch közleményére hivatkozva a Libertatea.

A közlemény ismerteti az EJEB döntését, miszerint Románia a magánélethez, az emberi méltósághoz és a békés gyülekezés szabadságához való jog viszonylatában megsértette a diszkrimináció-mentességhez való jogot, ezért erkölcsi kártérítésként és perköltségként összesen 59 514 eurót kell kifizetnie.

2013. február 20-án a Román Parasztmúzeumban egy LMBT-témájú filmet vetítettek, amikor a közönségből 50 személy felállt, Románia himnuszát és vallásos énekeket énekeltek, egyesek közülük a két világháború közötti román nacionalista, antiszemita legionárius párt, a Totul pentru țară (Mindent a Hazáért) nevét viselő zászlókat lengettek, és azt kiabálták, hogy „halál a homoszexuálisokra” vagy „utálatosságok”. A Parasztmúzeum igazgatója kihívta a rendőrséget, a helyszínre érkező rendvédelmi erők azonban nem avatkoztak közbe, hanem a mozi előterében várakoztak, majd a tüntetők közül 29-et igazoltattak. A bírósági tárgyalás során a rendőrség azt közölte, hogy az incidens 60 perc lejártával véget ért, és nem volt szükséges a közbeavatkozás.

Az Accept Egyesület szerint a vetítés közönségéből többen feljelentést tettek a rendőrségen az incidens után, de az ügyészség ejtette az ügyet.LMBT-ellenes tüntetők a Román Parasztmúzeum vetítésén 2018-ban | forrás: Tudor Giurgiu Facebook-oldala

A Román Parasztmúzeum igazgatója, Virgil Nițulescu a Libertatea megkeresésére elmondta, korrektnek tartja az EJEB döntését, annál is inkább, hogy 2018-ban is voltak hasonló problémák, amikor két újabb LMBT-vonatkozású film vetítését zavarták meg homofób tüntetők a moziban. Az igazgató hangsúlyozta, hogy a Román Parasztmúzeum mozija művészfilmeket tűz műsorra, attól függetlenül, hogy azok LMBT-pártiak vagy nem.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁTbanner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?