Káosz a hétfői iskolanyitás körül: máris módosítana a tanügyminiszter a forgatókönyveken

Az iskolák hétfői nyitása előtt három nappal sem tisztázódott még, hogyan zajlik majd az oktatás a második félévtől. Elkészült ugyan a tanítás menetét szabályozó tervezet, de a tanügyminiszter ezt még nem hagyta jóvá, mert szerinte kiegészítésre, illetve módosításra szorul. Sorin Cîmpeanu legfontosabb módosítási javaslata az, hogy 1,5 ezrelékre növeljék a fertőzöttségi rátának azt a felső küszöbét, ami alatt valamennyi tanintézmény megnyit egy adott településen.

Mint korábban írtuk, eredetileg már szerdán meg kellett volna jelennie az oktatási és az egészségügyi miniszter közös rendeletének azokról a szabályokról, amelyeket be kell majd tartani a hétfőn kinyitó iskolákban. A rendelet végső szövege csütörtök délután sem volt még ismert. Ennek oka, hogy a két miniszter nem tudott megegyezni a hivatalosnak szánt változatban. Az egészségügyi minisztérium elkészített egy tervezetet, ami a sajtóba is kiszivárgott, de a  tanügyminiszter előbb konzultálni akart a megyei tanfelügyelőségekkel.Sorin Cîmpeanu | Fotó: a miniszter Facebook-oldala

Sorin Cîmpeanunak a főtanfelügyelőkkel tartott csütörtöki távértekezletén a sajtó is részt vehetett. Így nyilvánossá vált, hogy mit hiányol és min módosítana a tervezeten az oktatási tárca vezetője. A miniszter bejelentette, hogy már az iskolanyitás forgatókönyvein is változtatna. Javaslata szerint 1,5 ezrelékre kellene növelni a fertőzöttségi rátának azt a felső küszöbét, ami alatt valamennyi tanintézmény megnyit egy adott településen.

A két minisztérium közös rendeletébe is bekerülő forgatókönyveket kedden jelentette be az államfő, szerdán pedig az országos vészhelyzeti bizottság is jóváhagyta. Ezek szerint azokon a településeken, ahol az elmúlt 14 napban regisztrált koronavírusos esetek ezer lakosra vetített száma 1 vagy ennél kisebb, ismét kinyitnak hétfőtől a bölcsődék, óvodák, iskolák, mindenki számára. Cîmpeanu csütörtökön elmondta, azért növelné a felső küszöböt 1-ről 1,5 ezrelékre, hogy még több iskola nyithasson ki hétfőn. Számításai szerint a módosítással már 2,4 millió diák jelenhetne meg a tantermekben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A tanügyminiszter elmondta, csütörtök délután egyeztet az egészségügyi miniszterrel a közös rendelet szövegéről, és véglegesítik a jogszabályt.

Továbbra is kötelező a maszkviselés

A sajtóba kiszivárgott rendelettervezet szerint továbbra is kötelező lesz a maszk viselése az iskolákban a diákok és a tanárok számára egyaránt. Ez az előírás a tornaórákra is érvényes. A diákokat legkevesebb 1 méterre kell ültetni a tantermekben. Ahol ez nem lehetséges, a maximálisra kell növelni a közöttük lévő távolságot akár a tanterem bútorzatának átrendezésével. Az oktatást úgy kell megszervezni, hogy mindegyik osztály mindvégig ugyanabban a tanteremben vegyen részt az órákon.

Az iskola folyosóin ki kell jelölni azokat az útvonalakat, amelyek megfelelő távolságot biztosítanak a közlekedő személyek között. A tanintézmény és a tantermek bejáratánál fertőtlenítőszert kell elhelyezni. Ha csak lehetséges, órák közben is nyitva kell tartani a tantermek ajtóját, hogy a diákok és a tanárok ne érintkezzenek a kilinccsel. A tantermeket a diákok érkezése előtt 30 percen keresztül, majd szüneteként 10-10 percet, illetve órák után is szellőztetni kell.

A mosdókban folyamatosan biztosítani kell a tisztító- és a fertőtlenítőszereket, a papírtörölközőt, a textiltörölközők, illetve az elektromos kézszárítók használata tilos. Folyamatosan takarítani és fertőtleníteni kell azokat a közös tereket, ahol a diákok az órák közötti szünetet töltik. Kerülendőek a diákok interakciójával járó iskolai tevékenységek. A tanulók nem adhatják át egymásnak személyes használati tárgyaikat, taneszközeiket.

A fentebb felsorolt védekezési szabályok nagy valószínűséggel változatlanok maradnak a rendelet végső szövegében.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?