banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Hivatalos: hétfőn kinyitnak az iskolák országszerte

Személyes jelenléttel kezdődik hétfőn, február 8-án a második félév, a legtöbb tanuló visszatér az iskolapadokba – jelentette be kedd délután Klaus Iohannis államfő.

A tanintézmények három forgatókönyv szerint nyitnak újra a települések fertőzöttségi rátájától függően: 

  • az úgynevezett zöld zónás településeken mindenhol személyes jelenléttel zajlik a tanítás: óvodában és az iskola minden osztályában
  • az ún. sárga zónás településeken az óvodások, az elemi osztályosok és a végzősök (8. és 12. osztályok) térhetnek vissza az osztályterembe
  • az ún. piros zónás településeken pedig csak az óvodákban és az elemi osztályokban zajlik személyes jelenléttel az oktatás.

Azokon a településeken, ahol karantént rendelnek el, értelemszerűen zárva van minden tanintézmény, fejtette ki az államelnök.

Az iskolákba történő visszatéréshez új védekezési szabályokat vezetnek be, az oktatási és az egészségügyi minisztérium közös rendelete szerdán nyilvános lesz, közölte Iohannis.

Az államelnök kiemelte: a koronavírus-járványtól nem szabadultunk meg, továbbra is a járványügyi szabályok betartására van szükség, de az elmúlt hetekben csökkenő tendenciát figyelhettünk meg. Más európai országok példáját is megvizsgálták, és azt látták: három ország kivételével mindenhol kinyitottak az iskolák, vagy a következő időszakban készülnek kinyitni azokat, magyarázta Iohannis.

Az államfő azt követően tartott sajtónyilatkozatot a Cotroceni-palotában, hogy Florin Cîțu kormányfővel, Sorin Cîmpeanu tanügyminiszterrel, Vlad Voiculescu egészségügyi miniszterrel, Raed Arafat belügyi államtitkárral, valamint a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ (CNSCBT) vezetőjével, dr. Adriana Pistollal tanácskozott.

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter korábban több kivételt említett, amikor a tanulók mégis otthonról, online kapcsolódhatnak be a tanulásba. Otthon maradhatnak azok a gyermekek, akik orvos által igazolt egészségügyi problémákkal küszködnek vagy a koronavírus-fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartoznak (pl. krónikus betegek), azok a gyermekek, akik egy háztartásban élnek veszélyeztetett személlyel, valamint azok a tanulók, akiknek tüneteik vannak. Hozzátette, megtarthatják online az óráikat azok a tanárok, akik a járvány szempontjából veszélyeztetett csoportba tartoznak, orvos által igazolt egészségügyi problémával küszködnek, illetve abban az esetben, ha tüneteik vannak. Ezekről a részletekről az államfő nem beszélt, vélhetően a két szaktárca közös rendelete fog konkrétumokat tartalmazni.

Elkezdődhet a felzárkóztatás időszaka

Az RMDSZ is üdvözölte a kormány döntését, hogy hétfőtől megnyílnak az iskolák, külön pozitívumként emelték ki, hogy a döntést szakemberekkel folytatott konzultáció előzte meg.

„Örvendünk a mai döntésnek, hiszen egybecseng azzal, amit november óta kérünk, és amiért december óta kormányzati pozícióból is küzdünk. A mai döntés előremutat. Azt mutatja, hogy a kormányban érvényesült az RMDSZ álláspontja, miszerint nincs vesztegetni való időnk: ez az ország nem veszíthet el egy teljes generációt a járványhelyzet miatt” – fejtik ki a közleményükben.  

Hozzáteszik, hogy a döntés szakemberek véleményére alapoz: a részleges újranyitással az óvodások és a diákok kontrollált környezetbe kerülnek, az óvodákban és az iskolákban megoldható a napi egészségügyi felügyelet és a szűrővizsgálat is, fertőzöttség esetén pedig a beteg környezete is könnyebben követhető lesz.

„Bízunk abban, hogy a mai döntéssel a felzárkóztatás időszakába lépünk, és véget vethetünk mihamarabb a szülőket erőn felül megterhelő időszaknak” – zárják közleményüket.

(Címlapfotó forrása: képernyőfotó/Facebook)

 

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?