Részleteket mondott a tanügyminiszter a hétfői óvoda- és iskolanyitásról

A jelenlegi járványügyi adatok alapján a tanintézmények 80 százaléka nyit ki hétfőn, és mintegy 2,4 millió diák vehet részt tantermi oktatáson – jelentette ki kedd este az oktatási miniszter. Sorin Cîmpeanu elárult részleteket a védekezési szabályokról is, amelyekről közös rendeletet bocsát ki a szerdai nap folyamán az oktatási és az egészségügyi minisztérium.

Mint korábban írtuk, a tanintézmények három forgatókönyv szerint nyitnak újra hétfőn a települések fertőzöttségi rátájától függően:

  • az úgynevezett zöld zónás településeken mindenhol személyes jelenléttel zajlik a tanítás: óvodában és az iskola minden osztályában
  • az ún. sárga zónás településeken az óvodások, az elemi osztályosok és a végzősök (8. és 12. osztályok) térhetnek vissza az osztályterembe
  • az ún. piros zónás településeken pedig csak az óvodákban és az elemi osztályokban zajlik személyes jelenléttel az oktatás.

Sorin Cîmpeanu kedd este elmagyarázta, miként számolják ki, hogy egy adott település melyik zónához tartozik. E szerint az 1 ezreléknél kisebb fertőzöttségi rátájú település zöld zóna, az 1 és 3 közötti sárga zóna, a 3 és 6 közötti piros zóna. A 6 ezreléknél nagyobb fertőzöttségi rátájú település karanténba kerül, s az oktatás kizárólag online zajlik majd.

A miniszter elmondta, hetente frissítik majd a települések besorolására vonatkozó adatokat. Hozzátette, a jelenlegi fertőzöttségi ráták alapján az iskolák 80 százaléka nyit ki hétfőn, és mintegy 2,4 millió diák vehet részt tantermi oktatáson.

„Az iskolák megnyitásáról nem megyei, hanem helyi szinten döntenek. Az oktatási minisztérium hetente közzéteszi településekre bontva a frissített fertőzöttségi adatokat, így minden szülő, diák és tanár tudni fogja, hogy mire számítson a következő héten” – részletezte a tanügyminiszter.

Sorin Cîmpeanu nem zárta ki az iskolák újbóli bezárását sem, ha megnő a közegészségügyi kockázat. „Egy percig sem habozunk megtenni ezt a lépést, ha a diákok és a tanárok egészsége veszélybe kerül. Ám a szakemberek szerint a járványügyi trend kedvező, egyelőre nem kell aggódnunk. Jelenleg csak egy település van karanténban az országban” – magyarázta a tárcavezető.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A miniszter felsorolt néhány kivételt, amikor nyitva van ugyan az iskola, de a tanulók online kapcsolódhatnak be a tanulásba. E szerint otthon maradhatnak azok a gyermekek, akik orvos által igazolt egészségügyi problémákkal küszködnek vagy a koronavírus-fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartoznak (pl. krónikus betegek), azok a gyermekek, akik egy háztartásban élnek veszélyeztetett személlyel, valamint azok a tanulók, akiknek tüneteik vannak.

Hozzátette, megtarthatják online az óráikat azok a tanárok, akik a járvány szempontjából veszélyeztetett csoportba tartoznak, orvos által igazolt egészségügyi problémával küszködnek, illetve abban az esetben, ha tüneteik vannak.

A védekezési szabályokról

Az iskolákban betartandó védekezési szabályokat az oktatási és az egészségügyi minisztérium szerdán megjelenő közös rendelete tartalmazza majd, de Sorin Cîmpeanu már néhány részletet elárult. Kedd esti nyilatkozata szerint a diákok kettesével ülhetnek a padokban, a plexi elválasztófalak eltűnnek.

A maszkviselés viszont továbbra is kötelező lesz a diákok és a tanárok számára egyaránt. A miniszter a biztonsági távolság betartását is fontosnak nevezte. Kérdésre válaszolva közölte, nem engedik be a tanterembe azt a gyereket, ki nem visel maszkot. Ha pedig egy tanár tagadja meg a maszkviselést, büntetésre számíthat.

Mikor függesztik fel az oktatást egy iskolában?

Ha ugyanabból az osztályból két tanulónak pozitív lesz a koronavírustesztje, abban az osztályban felfüggesztik a tevékenységet - mondta el az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu kifejtette: ha csak egy tanulónál igazolják a fertőzést, a többit letesztelik, és ha az eredmény negatív, az osztály tovább járhat az órákra. Ha kettő, vagy annál több gyerek eredménye lesz pozitív, akkor abban az osztályban felfüggesztik a tevékenységet, az iskola többi osztályai járhatnak tovább.Fotó: gov.ro

Ha olyan helyzet áll elő, hogy több osztályban lesz pozitív kettő vagy több gyerek koronavírustesztje, akkor egy időre az egész iskola online oktatásra tér át. Ha az iskolában kettő vagy több több tanár fertőződik meg, akik több osztályban tanítanak, akkor az iskolában azonnal felfüggesztik az oktatást - magyarázta a tárcavezető.

Sorin Cîmpeanu kitért arra is, hogy ha egy óvónő vagy tanítónő betegedik le, és senki sem tudja átvenni a csoportot vagy az osztályt, akkor szintén online oktatásra kell áttérni.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?