Az iskolák nyitásáról szóló végleges döntést a települések hozzák meg

Az iskolák megnyitásáról szóló döntést nem megyei, hanem a települések szintjén hozzák meg – hangsúlyozta az Antena 3 televízió műsorában az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu kifejtette: a döntést minden település szintjén hetente felül kell vizsgálni, az elmúlt 14 napban, ezer lakosra vetített összesített fertőzésszám alapján.

Amikor a járvány esetleges harmadik hullámáról kérdezték azt mondta: bízik benne, hogy nem lesz, de ha lesz, az nem jelenik meg „egyik napról a másikra”, eltart egy-másfél hónapig, és „jól látható lesz” az emelkedő esetszámokból, tehát nem kell majd azonnali döntést hozni.

Az oktatási miniszter hozzátette, hogy a tanulóknak és a tanároknak állandóan maszkot kell viselniük az iskolában, miután február 8-ától fizikai jelenléttel kezdődik meg az oktatás. Ez, és több más előírás része lesz annak a közös rendeletnek, amit az egészségügyi miniszterrel együtt adnak ki a közeljövőben. Meglátása szerint ugyanis a maszkviselés megakadályozza a fertőzés terjedését akkor is, ha két tanuló ül egy padban.

Sorin Cîmpeanu úgy fogalmazott: a maszkviselés „összehasonlíthatatlanul fontosabb”, mint az, hogy a tanulók néhány centivel közelebb vagy távolabb ülnek egymástól, tehát nem kell majd azonnali döntést hozni.

(Címlapkép: Kovászna Megye Tanácsa)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kimaradt?