Június 30-ig hosszabbítaná Boloş az RCA árának befagyasztását – Közvitán van a tervezet

A pénzügyminisztérium azt javasolja, hogy hosszabbítsák meg június 30-ig a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (RCA) árának befagyasztását. Az erről szóló tervezetet már közvitára bocsátották – jelentette be Marcel Boloş tárcavezető.

A miniszter keddi Facebook-bejegyzésében emlékeztetett, hogy az RCA árának befagyasztásáról szóló korábbi határozat – amely a 6,8 százalékos inflációval megnövelt 2023. februári szinten rögzíti az árakat – március 31-én hatályát veszti, és indokoltnak tartják az intézkedés meghosszabbítását június 30-ig, írja az Agerpres.

Illusztráció | Fotó: Agerpres„Még mindig vannak problémák a gépjármű-felelősségbiztosítások piacán, amelyet a kereslet és a kínálat egyensúlytalansága jellemez” – érvelt. Hozzátette, ez továbbra is átmeneti megoldást jelent, hosszú távon a biztosítási piac szabályozásán javító törvénymódosításokkal lehet orvosolni a helyzetet.

Bejegyzésében a tárcavezető rámutatott, hogy az országban forgalomban levő 10 millió járműből 2023. december 31-én mindössze 7 milliónak volt érvényes biztosítása. „Ugyanakkor az adatok azt mutatják, hogy egyetlen év leforgása alatt több mint 25 ezer baleset történik az országban” – tette hozzá.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?