A piactorzuláshoz vezető törvényi hiányosságok orvoslását szorgalmazza a Versenytanács elnöke

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) árának korlátozását a piac megfelelő működését lehetővé tevő intézkedésekkel kell majd helyettesíteni, mert a biztosítások szabályozásának hiányosságai vezettek az RCA piacának válságához – jelentette ki hétfőn a Versenytanács elnöke.

Illusztráció | Fotó: Agerpres

Bogdan Chiriţoiu egy rendezvényen kifejtette, az RCA drágulásának az inflációtól eltérően nincs köze az energiaválsághoz, és Románia az egyetlen EU-tagállam, amelyik kénytelen volt beavatkozni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás piacába. Most pedig néhány hónap áll a rendelkezésre, hogy az árkorlátozás hatályvesztéséig kiküszöbölje a piactorzuláshoz vezető törvényi hiányosságokat.

Chiriţoiu emlékeztetett arra, hogy a Versenytanács már két évvel ezelőtt javasolt egy törvénytervezetet, amelyik javítana a biztosítási piac szabályozásán. Reményét fejezte ki, hogy a parlament megfontolja majd ennek a jogszabályjavaslatnak az elfogadását, és az RCA árának korlátozását a piac megfelelő működését lehetővé tevő intézkedésekkel fogja helyettesíteni.

A Versenytanács hétfőn közzétett jelentése szerint mindkét gépjármű-biztosítási piacon csökkent a verseny az előző évhez képest. Ezt a biztosítási ágazatnak az elmúlt három évben végbement jelentős átalakulása okozta, ami a kereslet és a kínálat közötti egyensúlyhiányhoz vezetett.

A kormány október elején hagyta jóvá az RCA árának korlátozását év végéig meghosszabbító rendeletet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?