Az év végéig meghosszabbítják az RCA árának befagyasztását – halasztódik az árrobbanás

Meghosszabbítják az év végéig a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (RCA) árának befagyasztását; az erről szóló határozatot csütörtöki ülésén fogadja el a kormány – közölte Marcel Ciolacu a kabinet ülésének elején.

A miniszterelnök elmondta, az RCA árának befagyasztásáról szóló korábbi határozat október 10-én hatályát veszti, és indokoltnak tartják az intézkedés meghosszabbítását év végéig.

Ciolacu hozzátette, ha ezt nem tennék meg, a téli ünnepekre emelkednének a tarifák és ezt el akarják kerülni. Ez azt jelenti, a biztosítótársaságok a február végi díjaknál az év végéig nem értékesíthetik drágában az RCA kötvényeket.

Illusztráció: PexelsAkinek ebben az időszakban jár le az RCA-ja, vagy visszamondja, még megkötheti az újat szabályozott áron.

Amint megírtuk, Birtalan József, a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) vezetőtanácsának tagja a Maszol megkeresésére elmondta, az ársapka lejárta után várható az áremelkedés, amit a javítások költségének folyamatos növekedése okoz, október 1-jétől a minimálbér is emelkedett, ez tovább növeli a szervízdíjakat.  Ezzel párhuzamosan a káresemények gyakorisága sem csökken, még mindig többszöröse a hazai szám az európai átlagnak. Romániában minden 100 regisztrált járműből legalább 6 évente okoz anyagi kárral vagy személyi sérüléssel és halálos áldozatokkal járó közúti balesetet, derül ki a Romániai Biztosítók és Viszontbiztosítók Országos Szövetsége (UNSAR) elemzéséből. Ráadásul, bár a balesetek átlagos gyakorisága 6 százalék körül van, a tehergépjárművek esetében ez magasabb, több mint 20 százalék, a személyszállítók esetében pedig közel 19 százalék.

Illusztráció: ISU

Az a visszás helyzet alakult ki, hogy az RCA-árak még mindig viszonylag alacsonyak Romániában, sok a kárkifizetés, így ez a termék nem vonzó a biztosítótársaságok számára, de mivel kevés biztosítótársaság ajánlja, nem tud kialakulni egy egészséges versenyhelyzet, ami szabályozná az árakat, közben a javítási költségek állandóan emelkednek. Időbe telik, amíg eljutunk oda, hogy a piac önmagát egészségesen szabályozza, szögezte le Birtalan József. Ugyanakkor hangsúlyozta, éppen azért javasolták az ársapka érvényességének meghosszabbítását, hogy ne kényszerítsék abba a helyzetbe a gépkocsivezetőket, hogy a magas árak miatt úgy döntenek, kockáztatnak, és nem kötik meg a kötelező biztosítást.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?