Érvényben a féléves RCA-ársapka, félő, hogy a lejárta után robbannak az árak

Keddtől érvénybe lépett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (RCA) díjak befagyasztása, így a biztosítótársaságok fél éven keresztül nem adhatják az idei február 28-ai díjszabásuknál drágábban a kötvényeket. Az intézkedés nyertesei azok lehetnek, akik a következő hat hónapban kell megújítsák a kötelező biztosításukat. Ráfizethetnek ugyanakkor, akik az elmúlt hónapokban kötöttek egyéves RCA-t, és az október 11-e után jár le, mert félő, hogy az árbefagyasztás lejárta után robbannak az árak. A 2016-os ársapka lejárta után is ez történt, hívta fel a figyelmet a Maszolnak nyilatkozó szakember.

A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) számításai szerint azzal, hogy a február 28-i szinten fagyasztották be keddtől az RCA árakat, a díjszabás átlag 12 százalékkal esett vissza, mert a februári végi díjak alacsonyabbak voltak mint a márciusi referenciaárak. A gyakorlatban viszont megyénként, gépkocsi-, és gépkocsivezető kategóriánként változik, hogy az ársapka bevezetésével miként módosultak a díjszabások.

Fotó: Pexels

Mindegyik biztosítótársaság kedden visszaállította a február 28-i árait, mutatott rá megkeresésünkre György Vidor, a csíkszeredai Safety Broker biztosítóiroda munkatársa. Kifejtette, hétfőn 570 lejes RCA árat számolt egyik ügyfelének, ugyanez a díjszabás kedden, az ársapka életbe lépésével 540 lejre módosult, vagyis a befagyasztás 30 lejes árkülönbséget eredményezett ennek a gépkocsi-tulajdonosnak. A nagyvárosokban, ahol nagy az agglomeráció, sok a gépkocsi, magasabbak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak, ott a befagyasztás nagyobb árkülönbségeket is eredményezhet, részletezte a brókeriroda munkatársa. Egy olyan térségben, ahol százszor több gépkocsi van, mint például egy székelyföldi faluban, sokkal magasabb a baleseti ráta, és emiatt drágábbak az RCA kötvények. Bukarestben százból hét gépkocsi okoz balesetet, míg Hargita megyében százból három-négy, ez a biztosítások árában is érződik, részletezte György Vidor. Arra is kitért, Romániában nagyon magas, 2200 euró körül van egy átlag kárdosszié értéke, ez meghaladja a szomszédos országokban mért átlagot, vagyis magasabb mint például Magyarországon, Lengyelországban, vagy Szlovákiában.

Árbefagyasztás buktatókkal

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításhoz szorosan kötődő ágazatokban nem fagyasztották be az árakat, így az inflációval emelkedni fognak a szerviz óradíjak, az alkatrészköltségek, a csereautó bérleti díjak, hívta fel a figyelmet György Vidor. Meglátása szerint mindez azt eredményezi, hogy a következő félévet az RCA szegmensen minden biztosítótársaság veszteséggel zárja, hiszen az inflációs költségeket sem tudják beépíteni az RCA díjszabásaikba, mert gátolja őket ebben az ársapka. Valószínű, hogy október 11-e után, amikor az árbefagyasztás hatálya lejár, a díjszabások robbanni fognak, vetítette előre György Vidor. Emlékeztetett, erre van precedens, a 2016-os árplafon lejárta után is megkétszereződtek az árak, hogy a biztosítók pótolni tudják a veszteségeiket.

Fotó: Facebook | ASF

Az intézkedés azoknak segít, akiknek a következő félévben jár le a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításuk, ők még a plafonált áron újíthatják meg a kötvényüket. Viszont aki idén október 11-e után lesz kénytelen új RCA-t vásárolni, valószínű mélyen a zsebébe kell nyúljon. Kérdésünkre György Vidor arra is kitért, a biztosítótársaságok félévig nem mehetnek az idei február 28-i árszintjük fölé, annál olcsóbban kínálhatnák ugyan az RCA-t, de nem valószínű, hogy megteszik. A mostani plafonált díjszabások mindenképpen magasabbak mint a korábban piacvezető, azóta csődeljárás alatt álló Euroins árai. Az árkülönbségek megmaradtak, hiszen minden biztosítótársaság a saját február 28-i árát kellett visszaállítsa. A brókeriroda munkatársa kifejtette, annak is fennáll a veszélye, hogy a biztosítótársaságok egy része kivonul az RCA-piacáról, a 18 milliós országban túl kevesen maradnak ezen a szegmensen. Legalább húsz biztosítótársaság kellene RCA-t forgalmazzon, hogy egészségesen megoszoljon a piaci részesedés, és ne fordulhassanak elő olyan anomáliák, hogy egyiknek 40 százalékos részesedése van, mint az Euroins esetében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?