FRISSÍTVE – Letette a hivatali esküt az új oktatási miniszter

FRISSÍTVE: Politikai források szerint Ligia Decát javasolja tanügyminiszternek a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alemondott Sorin Cîmpeanu helyett – írta a Digi24.ro. FRISSÍTÉS 2: Cîmpeanu szerint Ligia Deca tovább tudja vinni az oktatási rendszer reformját. FRISSÍTÉS 3: Ligia Deca kijelentette, hogy működőképessé fogja tenni az államfő által kezdeményezett Képzett Románia projektet. FRISSÍTÉS 4: Aláírta Klaus Iohannis államfő a Ligia Deca oktatási miniszteri kinevezéséről szóló rendeletet. FRISSÍTÉS 5: Letette a hivatali esküt az új oktatási miniszter

Klaus Iohannis és Ligia Deca egy korábbi felvételen | Forrás: Ligia Deca Facebook-oldalaLigia Deca jelenleg Klaus Iohannis oktatásügyi tanácsadója, tanügyi szakpolitikus, a politikatudományok doktora.  A PNL-hez közel álló források szerint a párt vezetőtestülete hétfő reggel tette meg javaslatát, amiről tájékoztatják a koalíciós partnereket, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ vezetőségét, majd Nicolae Ciucă PNL-s miniszterelnök felterjeszti a javaslatot az államfőnek, és Klaus Iohannis várhatóan még a nap folyamán aláírja a kinevezését.

A plágiumgyanúba keveredett Cîmpeanu a múlt héten nyújtotta be lemondását, helyére ügyvivő jelleggel Sebastian Burduja kutatási, innovációs és digitalizálásért felelős minisztert nevezték ki.

A minisztériumi illetékeseken kívül Ligia Deca elnöki tanácsadó az egyetlen, aki behatóan ismeri az új oktatási törvények tervezetét és tovább tudja vinni a tanügy reformját – jelentette ki hétfőn a volt tanügyminiszter.

Sorin Cîmpeanu a PNL országos politikai bizottságának ülése előtt az újságíróknak azt nyilatkozta: Ligia Deca is tagja volt a Képzett Románia projekttel foglalkozó csapatnak, és az új tanügyi törvények tervezetét megszövegező minisztériumi illetékeseken kívül ő az egyetlen, aki behatóan ismeri a két törvényt. Hozzátette: „a pillanatnyi politikai érdekeken túlmenően”, ezek a tervezetek az ország jövőjéről szólnak, ezért fontos tovább vinni őket.

„Csapatember vagyok, benne vagyok a pártvezetésben, és ha a javaslat Ligia Deca, akkor két kézzel rá szavazok” – mondta Sorin Cîmpeanu.

Megszólalt az oktatásiminiszter-jelölt

A miniszterjelölt megköszönte a PNL bizalmát, emlékeztetve arra, hogy a liberálisok már az első perctől felvállalták a Képzett Románia oktatási projekt megvalósítását. „Ezt a bizalmat én küldetésnek értelmezem. Hozzájárultam a projekt kidolgozásához, és folytatni akarom az elődjeim munkáját a Képzett Románia víziójának megvalósítása terén” – jelentette ki Ligia Deca.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a hivatalba lépése után nyilatkozik majd arról, hogy mit módosítana a tanügyi törvénytervezeteken.

A plágium jelenségéről a miniszterjelölt kijelentette: „az államfő ma reggeli kijelentéseivel és az utóbbi idők összes jogalkotási fejleményével összhangban” fog eljárni.

Ligia Deca nem kívánta kommentálni az elődje, Sorin Cîmpeanu kijelentését, miszerint a Bukaresti Egyetem a tanügyi törvénytervezetek közvitáján kérte a doktori dolgozatok titkosítását. Kijelentette, hogy jómaga nem tud ilyen javaslatról, de személyes véleménye az, hogy teljes átláthatóságra van szükség minden közpénzekből végzett tudományos munka esetében, beleértve a doktori disszertációkat is.

Aláírta hétfőn Klaus Iohannis államfő a Ligia Deca oktatási miniszteri kinevezéséről szóló rendeletet. Az elnök ezzel együtt ellátta kézjegyével azt a dekrétumot is, amellyel felmentette Ligia Decát az elnöki tanácsadói tisztségből.

Ligia Deca letette az esküt

Letette hétfő este a hivatali esküt Ligia Deca új oktatási miniszter. A Cotroceni-palotában tartott ceremónián Klaus Iohannis államfő is részt vett.

Az elnök hétfőn írta alá a Ligia Decát az elnöki tanácsadói tisztségből felmentő rendeletet, illetve a miniszteri kinevezéséről szóló dekrétumot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?