banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Iohannis a tanárokhoz: továbbra is kiállok a fizetésemelések mellett

Klaus Iohannis hétfőn kijelentette, továbbra is kiáll a tanári fizetések 2024. január elsejétől történő megemeléséért, és továbbra is támogatni fogja, hogy megvalósuljanak a kormány ígéretei, amelyeket a nyár elején tett a tanügyi alkalmazottaknak.

Iohannis a bukaresti 162-es számú iskola tanévnyitóján vett részt Ligia Deca tanügyminiszterrel és Clotilde Armand fővárosi első kerületi polgármesterrel együtt.

Fotó: Agerpres

A tanárokhoz intézett felszólalásában kihangsúlyozta, meggyőződése, hogy az oktatók elengedhetetlen szerepet játszanak az ország jövőjének alakításában. „Az idei béremelések egy lépést jelentenek a helyes irányba, de egyértelmű, hogy önök többet érdemelnek. Az tanügyi bérek átlagban 25 százalékos emelése akkor valósult meg, amikor önök felhívták a társadalom figyelmét az oktatói szakma fontosságára. Továbbra is kiállok a 2024. január elsején kezdődő fizetésemelések mellett, és biztosítom önöket, hogy határozottan támogatom azokat a lépéseket, amelyek révén megvalósulnak a kormány idén nyáron tett ígéretei” – fogalmazott az államfő.

Iohannis megemlítette a tanügyi infrastruktúra korszerűsítését célzó, számottevő beruházásokat is, amelyeket egyrészt az országos helyreállítási alapból, másrészt az államkasszából finanszíroznak.

„Több mint egymilliárd euróról van szó, amelyet új, modern bútorokra, a legújabb informatikai berendezésekre, új laboratóriumokra és taneszközökre fordítunk. Ezáltal több mint 5600 iskola számára biztosítunk modern oktatási környezetet” – mondta.

Mint arról beszámoltunk, több mint kétezer iskola végül mégsem kapja meg az országos helyreállítási terv alapján remélt támogatást. Elesnek az informatikai laborok felszerelésétől, az iskolai lemorzsolódás csökkentését célzó taneszközöktől, de ha megpályázható az elektromos iskolai kisbuszok számát is a felére csökkentenék. Közben az oktatási minisztérium egyetlen tisztviselője – beleértve a minisztert – sem beszélt a nyilvánosság előtt az intézkedésről.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?