Több mint kétezer iskola esik el a remélt uniós támogatástól

Több mint kétezer iskola végül mégsem kapja meg az országos helyreállítási terv alapján remélt támogatást. Elesnek az informatikai laborok felszerelésétől, az iskolai lemorzsolódás csökkentését célzó taneszközöktől, de ha megpályázható az elektromos iskolai kisbuszok számát is a felére csökkentenék.

Az országos helyreállítási terv (PNRR) Művelt Románia című fejezetének számos reformját „kijavította” az oktatási minisztérium – derül ki a kormány által az Európai Bizottságnak pénteken elküldött dokumentumból, amelyet a G4Media.ro szerzett meg, és az Edupedu.ro is tanulmányozott.

A módosítások nyomán a tervből eltűnik több mint 1800 felszerelt számítógépterem, 330 olyan iskola, amelyet a korai iskolaelhagyás csökkentésére szánt program (PNRAS) révén kellett volna felszerelni, és 10 százalékkal kevesebb iskola szerepel a felújítandók között.
A dokumentum szerint az országos helyreállítási terv
ben szereplő elektromos iskolai kisbuszok felét kivették. Ehelyett majdnem tízezerrel több osztálytermet bútoroznak be, mint amennyi az eredeti tervezetben szerepelt.

 

Illusztráció | Fotó forrása: Hargita Megye Tanácsa

A kormány pénteken küldött egy kérelmet Brüsszelnek az országos helyreállítási terv módosítására. A dokumentumot ugyanakkor egy új, RePowerEU elnevezésű energetikai fejezettel egészítettek ki.
Az iskolai lemorzsolódás csökkentését célzó országos programban (PNRAS) szereplő 2500 iskola helyett 2170 iskola
maradt, miközben az oktatási minisztérium egyetlen tisztviselője, beleértve a minisztert, sem beszélt a nyilvánosság előtt a PNRAS-ban szereplő, a beavatkozásra leginkább rászoruló iskolák számának csökkentését.
Eredetileg legalább 5200 iskolát láttak volna el számítógépteremmel, de a listáról 1810 iskola kiesik. Csak 3390 iskol
át támogatnak a „Digitális technológiai berendezések és erőforrások biztosítása az iskolák számára” program keretében.


Az oktatási minisztérium a
módosítást azzal indokolta, hogy 2021 óta, amikor a tervet írták, az előírt felszerelések költségei 34,8 százalékkal emelkedtek, és a 2021-es 18 385 eurós becsült költség helyett egy számítógépterem felszerelése most 24 783 euróba kerülne.
Az elektromos iskolai kisbuszok számát a felére csökkentették, anélkül hogy az oktatási minisztérium bármely tisztviselője előzetesen bejelentette vagy nyilvánosságra hozta volna
mindezt. A félreeső falvak tanulóinak szállítására szolgáló 3200 elektromos kisbuszból, amely az országos programban szerepelt, az oktatási minisztérium most azt kérte, hogy csak 1600 maradjon. Eredetileg 2023. június 30-ig ezeket az elektromos kisbuszokat meg kellett volna vásárolni, de ezt a határidőt nem sikerült betartani, ezért a kormány újat kér, 2024. december 31-ig remélik a beszerzések lebonyolítását.

 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?