Iohannis Románia támogatásáról biztosította Moldovát és elítélt minden destabilizációs kísérletet

Románia rendületlenül támogatja Moldova szuverenitását és területi épségét, ugyanakkor elítél minden külföldről kezdeményezett destabilizációs kísérletet – szögezte le Klaus Iohannis államfő az elnöki hivatal honlapján szerdán közzétett sajtónyilatkozatában.

Klaus Iohannis és Maia Sandu, a moldovai államfő tavalyi bukaresti látogatásakor | Fotó: AgerpresIohannis rendkívül aggasztónak tartja azokat a nyilvános figyelmeztetéseket, amelyek szerint Oroszország törvénytelen beavatkozással próbálná megdönteni a szuverén Moldovai Köztársaság alkotmányos rendjét, hogy megváltoztassa az ország demokratikusan és szabadon választott politikai irányultságát. A Moldova európai útjának destabilizálására irányuló fenyegetéseket szerinte komolyan kell venni, főleg a jelenlegi biztonsági és gazdasági válságok közepette.

„Moldovának az Európai Unió nagy családjában a helye. Ez visszafordíthatatlan út, amelyen következetesen, bátran és ambiciózusan kell haladni. Ebben a csatlakozási folyamatban Moldova továbbra is számíthat országunk teljes szolidaritására és aktív támogatására” – hangoztatta a román államfő.

Iohannis a moldovai elnök hétfői televíziós beszédére reagált, miután a román ellenzéki pártok hiányolták állásfoglalását. Maia Sandu arra figyelmeztette Moldova lakosságát, hogy Oroszország újabb kísérleteket tesz az ország destabilizálására, diverzánsokkal akarja megbuktatni a chișinăui kormányt annak érdekében, hogy az ország orosz befolyás alá kerüljön, és ezzel sikerüljön meggátolni tervezett csatlakozását az Európai Unióhoz. Moldova tavaly júniusban kapta meg az európai uniós tagjelölti státuszt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő kedden teljesen alaptalannak, bizonyíték nélkülinek minősítette és visszautasította azt az állítást, hogy Oroszország Moldova destabilizálására törekszik.

Kapcsolódók

Kimaradt?