Interaktív mobilalkalmazás segítségével nevelnék környezettudatos életmódra a csíkszeredaiakat

Elkészült és elérhető a TREES App interaktív mobilalkalmazás, amely elérhetővé teszi a csíkszeredai zöldkatasztert és részletes információt nyújt a város területén az elmúlt időszakban felmért félezer fáról. Az applikáció, amit bárki ingyenesen letölthet, egyúttal felületet biztosít a hatékony kommunikációra a városvezetés és a polgárok között, akik szívükön viselik, és érdekeltek a település zöld felületeinek alakításában.

Az elkészült és már használható mobilalkalmazást, valamint a projekt egyéb megvalósításait mutatta be csütörtökön a városháza dísztermében a Project Bag Egyesület vezetősége: Fazakas Emese, Kirmájer Erika, valamint Imecs István. A megjelenteket a városháza részéről Korodi Attila köszöntötte. A polgármester beszédében örömének adott hangot, hogy a megyeszékhely egy újabb értékes projekttel gazdagodott, méltatva a szakmailag felkészült csapat munkáját, kiemelve a városvezetés nyitottságát a hasonló civil kezdeményezések irányába.

A kép illusztráció | Fotó: Adobe Stock

A Project Bag Egyesület TREES – Átláthatóság, hatékonyság, környezeti nevelés című programja, amely a Zöld SzékelyFöld Egyesülettel és a csíkszeredai városházával partnerségben jött létre, a hónap végén zárul. Megtudtuk: a projekt célja, hogy erősítse a civil társadalom szerepvállalását a városi zöldövezetek karbantartása, menedzsmentje terén, valamint a szakmai párbeszéd intézményrendszerének kiépítése és az együttműködés segítése a civil társadalom és a helyi önkormányzat között. Mindezt egy interaktív mobil applikáció, a TREES App teszi lehetővé, amely mindenki számára elérhető, az alkalmazás hasznos eszköze kíván lenni a fiatal generáció környezettudatos életmódra való nevelésének is. A projekt során a város területén felmértek 500 fát, melynek adatlapjai három nyelven – magyar, román, angol – készültek el, amelyben részletesen lejegyzik a fák magasságát, a törzsátmérőt, az életkort stb., ugyanakkor kezelési javaslatokat is közölnek. Mindezt Magyarosi Károly arborista végezte.

Az egyesület vezetői egyúttal közölték: több mint 700 Csíkszeredában tanuló diák vett részt a projekt keretein belül futó, kül- és beltéri oktatási tevékenységeken. Egy tucat helyi tanintézménnyel – köztük több általános és középiskolával – kötöttek együttműködési szerződést, illetve a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Környezetvédelmi Karával is.

Végezetül elhangzott, hogy a programot Izland, Liechtenstein és Norvégia finanszírozza az Európai Gazdasági Térség (EGT) és a Norvég Alapok 2014-2021 Finanszírozási Mechanizmusa által. Az egyesület vezetősége reményét fejezte ki, hogy a megvalósításokon keresztül sikerül a helyi köztudatban megerősíteni a városi zöldövezetek fontosságát, azok ökológiai, kulturális, esztétikai, társadalmi és egészségügyi értékére felhívni a helyi közösség figyelmét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?