Idősotthon botrány: országos és megyei állami intézményvezetők ellen indult vizsgálat

A munkaügyi minisztérium, illetve az Országos Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökség (ANPIS) fegyelmi bizottsága fegyelmi vizsgálatot indított a munkaügyi felügyelőség főfelügyelője, Dantes Bratu és több megyei intézményvezető ellen a szociális intézményekben feltárt rendellenességek miatt.

A munkaügyi minisztérium csütörtöki közleménye szerint a főfelügyelőn kívül az Arad, Konstanca, Giurgiu, Hunyad, Máramaros, Teleorman és Vrancea megyei, illetve a bukaresti szociális felügyelet vezérigazgatója ellen zajlik vizsgálat, amelynek az időtartama alatt az érintetteket felfüggesztették tisztségükből. A Bákó megyei szociális felügyelet vezetője benyújtotta lemondását.A kép illusztráció | Fotó: AdobeStock

Marcel Ciolacu miniszterelnök a csütörtöki kormányülés elején elmondta, hogy véget értek a voluntari-i idősotthonokban történt visszaélések nyomán országszerte elrendelt ellenőrzések. Tájékoztatása szerint a legtöbb rendellenességre Arad, Giurgiu, Konstanca, Máramaros, Hunyad, Teleorman és Vrancea megyében, valamint Bukarestben derült fény. A kormányfő kérte a munkaügyi minisztertől a felsorolt megyékhez tartozó szociális felügyeleti és kifizetési ügynökségek vezetőinek tisztségből való felfüggesztését a fegyelmi eljárások lezárásáig

Rámutatott továbbá, hogy „a lemondások és leváltások szükségesek, de csak részben oldják meg a problémákat”. Hozzátette, módosítani kell a szociális intézmények akkreditálását, engedélyezését, tevékenységük nyomon követését és ellenőrzését szabályozó törvényeket. Mint mondta, az elkövetkezőkben egyeztetni fognak az érintett szervezetekkel, és kérte Simona Bucura Oprescu munkaügyi minisztertől, hogy augusztus 31-éig készüljön el a módosításokat tartalmazó törvénytervezet.

A kormányfő hozzátette, az ellenőrzések esetenként „középkori munkakörülményeket” és munkaügyi jogsértéseket is feltártak, ezért kérte a munkaügyi tárca vezetőjétől a munkaügyi felügyelőség vezetőjének tisztségből való felfüggesztését.

Kapcsolódók

Kimaradt?