Hosszú hétvége elé nézünk, hétfő hivatalos munkaszüneti nap Romániában

Hivatalos munkaszüneti nap Romániában augusztus 15-e, Nagyboldogasszony napja, amely ebben az esztendőben éppen hétfőre esik. Ezzel együtt az idei évben már csak négy olyan ünnep lesz, amely hétköznapra esik.

Hosszú hétvége elé néznek a romániaiak, ugyanis a munkaszüneti nappá nyilvánított Nagyboldogasszony napja, vagyis augusztus 15-e éppen hétfőre esik, így a hétvégével együttvéve három egymást követő napon pihenhetnek a dolgozók – már ahol be is tartják a munkaszünetre vonatkozó törvényi előírásokat, illetve ha nem olyan szektorban dolgoznak, ahol nincs megállás (például a szolgáltatóiparban vagy az egészségügyben).

Fotó: Dan Popa/Pádis szerelmesei Facebook-csoport

Az idei nyáron ez az utolsó hivatalos munkaszüneti nap, a következőre november 30-áig kell várni, ekkor Szent András napja szerdára esik, s rögtön követi december 1-je, Románia nemzeti ünnepe. Mivel ez csütörtökre esik, nagy az esély rá, hogy a kormány úgy dönt – a korábbi évekhez hasonlóan –, hogy a pénteket is kiadja szabadnapnak a közszférában dolgozóknak, így várhatóan az állami alkalmazottak jelentős részének ötnapos minivakációban lehet részük.

Karácsony ünnepe, vagyis december 25-e és 26-a ezúttal vasárnapra és hétfőre esik.

A közhiedelemmel ellentétben december 31. nem hivatalos munkaszüneti nap Romániában, de azt a problémát, hogy kell-e dolgozni vagy sem, idén mindenképp feloldja az, hogy szombatra esik.

A munkatörvénykönyv előírásai szerint minden év január 15-ig kormányhatározattal állapítják meg azokat a munkanapokat, amelyekre az állami alkalmazottak szabadnapot kapnak a hivatalos munkaszüneti napok előtt vagy után, illetve azokat a napokat is, amikor a kieső munkaidőt be kell pótolniuk. A 2022-re meghatározott hivatalos munkaszüneti napokról itt írtunk bővebben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?